111 pregleda
Monika Kiris u rubrici Muzika i ples od Monika Kiris (7.1k bodova)

Kako je „Đelem, Đelem“ ujedinio cijelu Arenu na Exit festivalu 2022. u Novom Sadu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija (113k bodova)
prikazano od Redakcija

Antologijski trenutak EXIT festivala: „Đelem, Đelem“ ujedinio cijelu Arenu

Festival čine trenuci. Neki su spontani, neki se možda mogu planirati, ali da ljudi regiraju kao jedno – za to je potrebno zajednička energija, razumijevanje i osjećaji. Kada je prošlog ljeta na Glavnoj pozornici uživo izvedena službena romska himna „Đelem, Đelem“, sa Esmom Redžepovom kao rezultat zajedničke produkcije Satorija i Exita, znalo se da će ovaj poseban trenutak doći prije ili kasnije.

Neposredno pred ovogodišnji festival objavljena je studijska verzija pesme, uz video spot sniman 10. srpnja 2021. godine upravo na Glavnoj Exitovoj pozornici. Točno godinu dana od koncertne premijere, 10. srpnja 2022, Satori je ponovo bio na Petrovaradinskoj tvrđavi, započeo svoj nastup na mts Dance Areni i odbrojavanje je počelo.

Trenutak kad se sa razglasa moćne Arene čuo impresivni vokal Esme Redžepove ostat će zabilježen u povijesti slavne Exitove pozornice i cijelog festivala. Hram elektronske muzike na trenutak je prerastao sam sebe, otvorio se prema cijeloj planeti i spojio različite svjetove u jedan, baš onako kako je to nekada radila Esma, a danas sve uspješnije i sam Satori.

Posebno emotivna je bila činjenica da su se Đorđu Petroviću Satoriju na bini tada pridružili roditelji, otac rodom iz Niša i majka iz Južnoafričke Republike, kao i otac osnivača Exita Dušana Kovačevića, Ilija Kovačević, koji je i prošle godine dobio ovacije prepune mts Dance Arene.

„Đelem, Đelem“ je u nekoliko minuta na najupečatljiviji način demonstrirao neverovatnu snagu muzike i zajedništva, utkane u ovogodišnji slogan festivala „Zajedno. (Za)Uvek!“

Glas Esme Redžepove prenosi bol turbulentne istorije Balkana, a magičan zvuk koji je pesmi sada dao Satori kao da pruža isceljenje i predstavlja težnje novih generacija za trajnim mirom na ovim prostorima, što je deo Exitove misije od osnivanja“, rekao je Dušan Kovačević, idejni tvorac za reinterpretaciju pesme.

„Za mene je mogućnost da radim sa Esminim originalnim snimcima veoma posebna. NPR ju je pre nekoliko godina izglasao za jednog od 50 najboljih glasova ikada i niko drugi do sada nije imao priliku da radi sa njenim glasom. Njen sin smatra da je velika čast što smo uspeli da sačuvamo suštinu njenog rada i što je upravo Esma kroz ’Đelem, Đelem’ na neki način bila deo prošlogodišnjeg ponovnog otvaranje Exita“, dodao je Satori

U ovoj jedinstvenoj izvedbi uzorkovan je vokal sa jednog od posljednjih snimaka kraljice romske glazbe Esme Redžepove, koji je Exitu ustupio njen sin Simeon Atanasov. Stihove ove pjesme, koja je na kongresu Međunarodne romske unije 1990. godine usvojena za službenu himnu Roma, napisao je jugoslovenski kompozitor romskog porijekla Žarko Jovanović još 1949. godine. Pjesma „Đelem, Đelem” je objavljena 1. srpnja, i predstavlja Satorijevu saradnju s festivalom.

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
Mia Jelinčić 28.06.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 08.07.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Mia Jelinčić 08.07.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić (2.8k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

15.9k odgovora

3.8k komentara

1.3k korisnika

...