255 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić

Kakva je Satori i EXIT obrada pjesme "Đelem, Đelem" Esme Redžepove? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Satori i EXIT objavili obradu pjesme „Đelem, Đelem“ Esme Redžepove

Nizozemski muzičar Satori i EXIT festival objavili su obradu pjesme „Đelem, Đelem” neponovljive romske pjevačice Esme Redžepove. „Đelem, Đelem“, zvaničnu romsku himnu, reinterpretirali su i producirali Satori i osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević. Video je sniman na Glavnoj bini EXIT festivala, 10. srpnja 2021, za vrijeme Satorijevog nastupa i svjetske premijere pjesme. Pjesma je sada izdata u okviru Satorijeve izdavačke kuće Maktub Records, koja je upravo pokrenuta.

U ovoj jedinstvenoj izvedbi semplovan je vokal s jednog od posljednjih snimaka kraljice romske muzike Esme Redžepove, koji je Exitu ustupio njen sin Simeon Atanasov. Stihove ove pjesme, koja je na kongresu Međunarodne romske unije 1990. godine usvojena za zvaničnu himnu Roma, napisao je jugoslovenski kompozitor romskog porekla Žarko Jovanović još 1949. godine.

Izvođenje obrade ove pjesme na Glavnoj bini 2021. godine bio je Satorijev poklon Exitu za proslavu 20. godišnjice, kao i jedan od najemotivnijih momenata tog izdanja. Ideja za obradu studijskog snimka Esme Redžepeve je potekla od osnivača EXIT festivala Dušana Kovačevića, koji je nakon Satorijevog izvođenja na Glavnoj bini pjesmu pustio još jednom, u svitanje, na moćnoj Exitovoj mts Dance Areni.

Glas Esme Redžepove prenosi bol turbulentne istorije Balkana, a magičan zvuk koji je pesmi sada dao Satori kao da pruža isceljenje i predstavlja težnje novih generacija za trajnim mirom na ovim prostorima, što je deo Exitove misije od osnivanja“, rekao je osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević.

Obrada pjesme „Đelem, Đelem” spojila je različite svjetove u jedan, od Satorijevih specifičnih muzičkih korijena do vanserijskih nastupa.

„EXIT je simboliku pesme – buđenje proleća – hteo da prenese na ponovno otvaranje i pokretanje festivalskog sveta. Za mene je mogućnost da radim sa Esminim originalnim snimcima veoma posebna. NPR ju je pre nekoliko godina izglasao za jednog od 50 najboljih glasova ikada i niko drugi nikada nije imao priliku da radi sa njenim glasom. Njen sin smatra da je velika čast što smo uspeli da sačuvamo suštinu njenog rada i što je upravo Esma kroz ’Đelem, Đelem na neki način bila deo prošlogodišnjeg ponovnog otvaranje Exita“, rekao je Satori

Pjesma „Đelem, Đelem” je objavljena 1. srpnja 2022., tjedan dana prije početka izdanja Exita 2022. i ekskluzivna je suradnja s festivalom. To je ujedno i Satorijev prvi singl od objavljivanja albuma „Dreamin’ Colours“ u travnju, i prvo izdanje za njegovu izdavačku kuću Maktub Records.

„Đelem, Đelem“, kao i pjesme s albuma „Dreamin’ Colours“, Satori donosi 2022. godine na mts Dance Arenu, u nedjelju, 10. srpnja 2022.!  Satori donosi drugačiji zvuk, prepoznatljiv po kombiniranju elektronske muzike i balkanskog muzičkog nasljeđa, uz njegovu ideju da elektronska muzika zvuči kao da je svira bend.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Mia Jelinčić 27.06.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Mia Jelinčić
1 odgovor
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...