189 pregleda
Nino Marić u rubrici Pravo od Nino Marić

Na koje zlouporabe ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju možemo naići u praksi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+13 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Hrvatska treba zaštiti starije od zlouporaba ovih ugovora kroz sljedeće korake – tako da:

  1. uspostavi registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju,
  2. uvede obavezno savjetovanje prije sklapanja takvih ugovora i 
  3. sudske postupke za njihov raskid odredi žurnima.

Starije osobe sklapaju ovaj ugovor kada više ne mogu sami o sebi skrbiti ili znaju da to neće moći činiti još dugo, zbog čega svoje povjerenje poklanjaju drugoj osobi - davatelju uzdržavanja. Ako dođe do zlouporaba ovih ugovora, stariji mogu izgubiti njegu i skrb koji su im potrebni, ali i krov nad glavom.

Naime, iako ovi ugovori mnogim starijima donose mir i dostojanstvo u trenucima kad su zbog narušenog zdravlja izrazito ranjivi i nemoćni, još uvijek postoji značajan prostor za zlouporabe. Nažalost, one se i događaju, a mogu dovesti do ekonomskog nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja, što predstavlja kršenje ljudskih prava starijih osoba.

U slučaju kad davatelj uzdržavanja ne izvršava svoje obveze, ugovor se može raskinuti. No, u praksi ovi sudski postupci traju dugo, što ima osobito otegotan učinak s obzirom na životnu dob primatelja uzdržavanja, koji ponekad umiru ne dočekavši raskid ugovora, bez adekvatne njege i skrbi.

Zato je kroz Zakon o obveznim odnosima potrebno uvesti obavezu prethodnog savjetovanja i primatelja i davatelja uzdržavanja, o učincima i dosezima takvih ugovora, i osnovati Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Također je kroz Zakon o parničnom postupku potrebno kao žurne urediti postupke za njihov raskid, kao što je sada riječ s postupcima iz radnih odnosa.

Fokus javnosti na ovaj problem pučka pravobraniteljica stavlja u fokus obavještavanjem svih koji mogu pridonijeti podizanju svijesti i jačanju mehanizama zaštite.

Ova tema i preporuke za pozitivne promjene istaknuti su i u izvješću pučke pravobraniteljice za 2021. Hrvatskom saboru. Do sada je dolazilo do manjih, ali ipak dobrodošlih izmjena, a primjer je podrška koja je novim Zakonom o socijalnoj skrbi u veljači 2022. godine osigurana starijima koji pokrenu raskid ovih ugovora (pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, smještaj i pomoć u kući). No, potrebni su dodatni iskoraci kako bi se prevenirale zlouporabe ovih ugovora i zaštitili najranjiviji među starijima.

Podsjetimo, prema popisu stanovništva iz 2021., više od petine stanovnika Hrvatske osobe su starije životne dobi. Suočene su s nizom izazova u ostvarivanju svojih prava: upravo su stariji od 65 koji žive u samačkim kućanstvima, posebice starije žene, najizloženiji riziku od siromaštva, nedostatni su kapaciteti u dugotrajnoj skrbi za starije osobe, a problem o kojem se nedovoljno govori je i nasilje nad starijima.

Mila Validžić od Mila Validžić
Da li je taj registar neka baza svih "Ugovora o doživotnom uzdržavanju"?
Hoće li baza biti javna i u kojem obliku?
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...