58 pregleda
Nino Marić u rubrici Pravo od Nino Marić (15.5k bodova)

Na koje zlouporabe ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju možemo naići u praksi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija (114k bodova)
prikazano od Znatko

Hrvatska treba zaštiti starije od zlouporaba ovih ugovora kroz sljedeće korake – tako da:

  1. uspostavi registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju,
  2. uvede obavezno savjetovanje prije sklapanja takvih ugovora i 
  3. sudske postupke za njihov raskid odredi žurnima.

Starije osobe sklapaju ovaj ugovor kada više ne mogu sami o sebi skrbiti ili znaju da to neće moći činiti još dugo, zbog čega svoje povjerenje poklanjaju drugoj osobi - davatelju uzdržavanja. Ako dođe do zlouporaba ovih ugovora, stariji mogu izgubiti njegu i skrb koji su im potrebni, ali i krov nad glavom.

Naime, iako ovi ugovori mnogim starijima donose mir i dostojanstvo u trenucima kad su zbog narušenog zdravlja izrazito ranjivi i nemoćni, još uvijek postoji značajan prostor za zlouporabe. Nažalost, one se i događaju, a mogu dovesti do ekonomskog nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja, što predstavlja kršenje ljudskih prava starijih osoba.

U slučaju kad davatelj uzdržavanja ne izvršava svoje obveze, ugovor se može raskinuti. No, u praksi ovi sudski postupci traju dugo, što ima osobito otegotan učinak s obzirom na životnu dob primatelja uzdržavanja, koji ponekad umiru ne dočekavši raskid ugovora, bez adekvatne njege i skrbi.

Zato je kroz Zakon o obveznim odnosima potrebno uvesti obavezu prethodnog savjetovanja i primatelja i davatelja uzdržavanja, o učincima i dosezima takvih ugovora, i osnovati Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Također je kroz Zakon o parničnom postupku potrebno kao žurne urediti postupke za njihov raskid, kao što je sada riječ s postupcima iz radnih odnosa.

Fokus javnosti na ovaj problem pučka pravobraniteljica stavlja u fokus obavještavanjem svih koji mogu pridonijeti podizanju svijesti i jačanju mehanizama zaštite.

Ova tema i preporuke za pozitivne promjene istaknuti su i u izvješću pučke pravobraniteljice za 2021. Hrvatskom saboru. Do sada je dolazilo do manjih, ali ipak dobrodošlih izmjena, a primjer je podrška koja je novim Zakonom o socijalnoj skrbi u veljači 2022. godine osigurana starijima koji pokrenu raskid ovih ugovora (pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, smještaj i pomoć u kući). No, potrebni su dodatni iskoraci kako bi se prevenirale zlouporabe ovih ugovora i zaštitili najranjiviji među starijima.

Podsjetimo, prema popisu stanovništva iz 2021., više od petine stanovnika Hrvatske osobe su starije životne dobi. Suočene su s nizom izazova u ostvarivanju svojih prava: upravo su stariji od 65 koji žive u samačkim kućanstvima, posebice starije žene, najizloženiji riziku od siromaštva, nedostatni su kapaciteti u dugotrajnoj skrbi za starije osobe, a problem o kojem se nedovoljno govori je i nasilje nad starijima.

Slična pitanja

2 odgovora
Ivan Gačić 28.03.2022. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Marina Baričanec 28.09.2016. pitanje u rubrici Pravo od Marina Baričanec (4.6k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...