913 pregleda
Marinko Zadro u rubrici Turizam i putovanja od Marinko Zadro
promjena rubrike od Znatko
Može li se i kako biti siguran u hotelskoj WiFi (wireless) mreži?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak

Naravno da može. Uz malo truda. Treba biti opremljen. Idemo logičkim načinom razmišljanja!

Javni Wi-Fi - ne možemo mu vjerovati jer nemamo pristup routeru, dakle kao da ne postoji zaštita jer - firewall je možda upaljen, a možda nije.

Isto tako nas ne zanima ako postoji neko računalo koje je posrednik između ova dva elementa, razlozi su isti. Ne zanima nas niti kako se ulazi niti izlazi, moramo i jedino možemo - osposobiti naše računalo!

Idemo redom:

 • Firewall koji je predinstaliran ili ste ga vi instalirali na računalo mora biti upaljen. Neovisno koji OS koristite. Ma i da koristite Linux, svakako je dobro imati nešto dodatno, jer danas je sve moguće - biti "haker" nikad nije bilo lakše. Tj. Black Hack Hacker no to je već objašnjeno na Znatku.
   
 • AV program isto mora biti prisutan. Ako se provuče netko, mora se provući kroz nešto, a to je backdoor aplikacija. NOD32, AVG i Norton su dobra rješenja.
   
 • Ugasite mrežni pristup Registryu te ugasite Homegroup ukoliko koristite Windowse. Također je potrebno napraviti isto na Mac OS-u te Linuxu, sve te postavke su u Control Panelu svakog operativnog sustava. Djeljenje ugasite i ugasite opciju koja čini vaše računalo vidljivo na mreži. Npr. u Windowsima je to pot Network Connection . -> Advanced Sharing -> Turn off discovery ...
   
 • Ukoliko želite kontrolu nad protokom podataka, možete kroz Task Manager -> Networking vidjeti da li je možda promet previše čest između računala tj. unutar mreže, a za bolju kontrolu probajte ove aplikacije:
   
 • Microsoft Network Monitor
 • Naigos
 • EasyNetMonitor
   
 • Ukoliko nema potrebe nemojte upisivati lozinke, brojeve kreditnih kartica i slično dok ste spojeni na javnu mrežu. Ako baš morate - koristite on-screen tipkovnicu. Samo upišite i Google on-screen keyboard application i izaberite program koji želite. Na ovaj način nitko neće uhvatiti ono što unosite na tipkovnicu jer ne unosite ništa!
   
 • Izvadite svaki eksterni hardver tipa periferija - webcam? Neki webcamovi sami uključe aplikaciju koje mogu biti pune propusta, ako već koristite neki napredniji cam softver onda uvijek budite up-to date, posebno s njima, svaki softver koji je izložen aktivnostima javne mreže mora biti svako malo provjeren jer se propusti brzo iskoriste. Da, malo smo ovdje paranoični jer je to scenario koji se gotovo nikad ne događa, ali idemo biti profesionalni.
   
 • Ukoliko možete, pokušajte koristiti VPN.
   
 • Što se pregledavanja Interneta tiče, a zato ste i na Internetu (najviše, zar ne? Kao i svi mi ...) onda bi trebali koristiti TOR browser koji omogućuje anonimno pretraživanje Interneta po principu korištenja proxy poslužitelja, a još dodatno osigurava korisnika kroz gašenje određenih skripti itd.
   
 • Bacite pogled na Anchor Shield aplikaciju. To je u biti aplikacija koja unutar sebe sadrži nekoliko prijateljski nastrojenih alata za zaštitu Wi-Fi podataka.
   
 • Neću niti napominjati da računalo mora biti ažurirano, ne samo operativni sustav već i sve aplikacije, pogotovo Java, Java plugin, sve ostale Runtime datoteke ...
   
 • Ako baš koristite i TOR, pokušajte koristiti https:// ispred upisivanja web stranice, a ne samo http://.
   
 • Još jedan savjet - možda nije loše niti da se opremite nekim specijalnijim firewall rješenjima. Npr. ZoneAlarm će vas uvijek upozoriti na svako spajanje s druge strane na vaše računalo te je dosta user-friendly!

Ukoliko ste pokrili sva polja koja sam naveo, vaše računalo je jako dobro zaštićeno.

+2 glasa
Marin Dračec od Marin Dračec
Poštovani

Neka računala imaju več sama ugrađen program koji vas kod svake nove wi-fi mreže pita kakvu mrežu koristite (Javnu,Domaču...) i tako vam stvara neki sloj zaštite.Primjer takvog računala je HP Probook.

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
Ivana Basar 03.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Ivana Basar
2 odgovora
Biljana Tandara 25.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Biljana Tandara
2 odgovora
1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
Mirela Benić 29.09.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Mirela Benić
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...