89 pregleda
Nino Marić u rubrici Mediji od Nino Marić (15.7k bodova)

Što je i od koga se sve sastoji (funkcije) jedna televizijska redakcija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković (18.3k bodova)

Redakcija je termin koji nosi višestruka značenja po svojoj definiciji. Može se odnositi na osoblje koje priređuje tekstualni sadržaj u pisanom obliku za objavu, pripremu televizijske emisije, a obuhvaća i uredništvo kao objekt u kojemu se taj posao obavlja. U užem smislu, odnosi se samo na profesionalnu obradu sadržaja prije objavljivanja.

Opće je poznata činjenica kako je televizija jedan od utjecajnijih medij, te ujedno i medija koji se pokazao vjerodostojnim u prenošenju različitih sadržaja koji populaciji služe kao primarni izvor informacija u koje vjeruju. Zato je posao televizijskih urednika odgovoran, te ga ne shvaćaju olako. Jer, kako navodi Nada Zgrabljić Rotar (2005) u knjizi Medijska pismenost i civilno društvo

"Televizija je najjači masovni medij današnjice jer se u televiziji za razliku od ostalih medija sjedinjuje tekst, zvuk, slika i pokret pa se za nju može reći da ujedinjuje sve prednosti ostalih medija. Zbog velike gledanosti ulaganje u nju je isplativo unatoč skupoći.“

Unatoč svemu, kriza današnjice očituje se u pojavi multimedijskih platformi preko kojih se dolazi do različitih sadržaja, te televizija dolazi u modernu krizu. Ova spoznaja dovodi do dvostrukog posla televizijske redakcije, jer se televizijski sadržaji više ne konzumiraju samo kroz taj kanal. Televizijski programi se popularizirano reproduciraju kroz pametne mobitele, tablete i slične uređaje. Tehnološke promjene i proliferacija različitih medija u proizvodnji sadržaja zahtijevaju i nove načine organiziranja medijskih tvrtki. Televizijske kuće danas nisu samo konkurenti drugim TV postajama, već i novinskim kućama koje proizvode videosadržaje. U proizvodnji televizijskih vijesti, digitalizacija je omogućila proizvodnju više sadržaja na više kanala, kao i veće međumedijske mogućnosti u proizvodnji sadržaja. Ova istina dovodi do zaključka kako su televizijske kuće postale direktno multimedijske.

Svaka televizijska kuća sadržava informativni program koji se odnosi na program o dnevnim aktualnostima i događajima, te je on neizostavni dio njihovog opusa i ujedno ispunjava javnu funkciju televizije. U Hrvatskoj postoji Zakon o elektroničkim medijima koji naglašava da:

 „Nakladnik radija i televizije na državnoj i regionalnoj razini mora dnevno objavljivati informativni program u trajanju od najmanje 30 minuta, u kojem najmanje jednu informativnu emisiju u trajanju od najmanje 20 minuta.“

Kako je povezan koncept Deska sa radom redakcije?

  • Desk televizijskog programa čini skupina urednika, organizatora, koordinatora itd.
  • Urednici deska su u svakom trenutku zaduženi za upravljanje poslovima i timova na terenima, te direktno ili indirektno koordiniraju s urednicima emisija.
  • Koncept deska vezan je uz angloamerički model organizacije informacija, te se sastoji od dvije grupe djelatnika, a koji su zaduženi ili za prikupljanje informacija (INPUT) ili za njihovu reprodukciju i proizvodnju (OUTPUT).

Zaključno, mrežni sustav redakcije i deska ima drugačiju viziju nego ranije, recimo prije pedesetak godina. Računala i laptopi su zamijenili pisaće strojeve, nekomplicirane i kompaktne kamere zamijenile su se velikim i visoko modernim. Etimološki riječ desk označava i to da su svi sadržaji i informacije dolazile na stol, dok danas u modernom i digitaliziranom vremenu, svi ovi podatci su pohranjeni u računalni server.

Milan Šaljivđija od Milan Šaljivđija (3.2k bodova)
evo i nešto korisno od mene za video montažu
@asussrbija

Slična pitanja

2 odgovora
Nino Marić 28.10.2022. pitanje u rubrici Mediji od Nino Marić (15.7k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 03.11.2022. pitanje u rubrici Mediji od Nino Marić (15.7k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Mia Jelinčić 30.06.2022. pitanje u rubrici Mediji od Mia Jelinčić (2.9k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

eCommAwards 2023

MONEY MOTION 2023

Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva
WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023
Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...