Nino Marić u rubrici Mediji od

Što je i od koga se sve sastoji (funkcije) jedna televizijska redakcija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Fatima Kapić od

Televizijska redakcija je tim ljudi koji pripremaju, kreiraju, uređuju, emituju neki televizijski program.

Televizijska redakcija se sastoji od :

  • Urednika koji sve nadzire i donosi neke važne odluke ili izmjene i odobrenja
  • Novinari i reporteri koji prikupljaju informacije, snimaju, pripremaju izvještaje nekad vode intervjue i ankete ako je prilog s lica mjesta
  •   Voditelj koji upravlja i usmjerava tok razgovora, intervjuiše goste
  • Kamermani koji snimaju
  • Producent koji vodi računa o tehničkim stvarima
  • Montažer 
  • Tehničko osoblje ili tehnički operateri koji vode računa o svjetlu, tonu
+2 glasa
Eva Benaković od

Redakcija je termin koji nosi višestruka značenja po svojoj definiciji. Može se odnositi na osoblje koje priređuje tekstualni sadržaj u pisanom obliku za objavu, pripremu televizijske emisije, a obuhvaća i uredništvo kao objekt u kojemu se taj posao obavlja. U užem smislu, odnosi se samo na profesionalnu obradu sadržaja prije objavljivanja.

Opće je poznata činjenica kako je televizija jedan od utjecajnijih medij, te ujedno i medija koji se pokazao vjerodostojnim u prenošenju različitih sadržaja koji populaciji služe kao primarni izvor informacija u koje vjeruju. Zato je posao televizijskih urednika odgovoran, te ga ne shvaćaju olako. Jer, kako navodi Nada Zgrabljić Rotar (2005) u knjizi Medijska pismenost i civilno društvo

"Televizija je najjači masovni medij današnjice jer se u televiziji za razliku od ostalih medija sjedinjuje tekst, zvuk, slika i pokret pa se za nju može reći da ujedinjuje sve prednosti ostalih medija. Zbog velike gledanosti ulaganje u nju je isplativo unatoč skupoći.“

Unatoč svemu, kriza današnjice očituje se u pojavi multimedijskih platformi preko kojih se dolazi do različitih sadržaja, te televizija dolazi u modernu krizu. Ova spoznaja dovodi do dvostrukog posla televizijske redakcije, jer se televizijski sadržaji više ne konzumiraju samo kroz taj kanal. Televizijski programi se popularizirano reproduciraju kroz pametne mobitele, tablete i slične uređaje. Tehnološke promjene i proliferacija različitih medija u proizvodnji sadržaja zahtijevaju i nove načine organiziranja medijskih tvrtki. Televizijske kuće danas nisu samo konkurenti drugim TV postajama, već i novinskim kućama koje proizvode videosadržaje. U proizvodnji televizijskih vijesti, digitalizacija je omogućila proizvodnju više sadržaja na više kanala, kao i veće međumedijske mogućnosti u proizvodnji sadržaja. Ova istina dovodi do zaključka kako su televizijske kuće postale direktno multimedijske.

Svaka televizijska kuća sadržava informativni program koji se odnosi na program o dnevnim aktualnostima i događajima, te je on neizostavni dio njihovog opusa i ujedno ispunjava javnu funkciju televizije. U Hrvatskoj postoji Zakon o elektroničkim medijima koji naglašava da:

 „Nakladnik radija i televizije na državnoj i regionalnoj razini mora dnevno objavljivati informativni program u trajanju od najmanje 30 minuta, u kojem najmanje jednu informativnu emisiju u trajanju od najmanje 20 minuta.“

Kako je povezan koncept Deska sa radom redakcije?

  • Desk televizijskog programa čini skupina urednika, organizatora, koordinatora itd.
  • Urednici deska su u svakom trenutku zaduženi za upravljanje poslovima i timova na terenima, te direktno ili indirektno koordiniraju s urednicima emisija.
  • Koncept deska vezan je uz angloamerički model organizacije informacija, te se sastoji od dvije grupe djelatnika, a koji su zaduženi ili za prikupljanje informacija (INPUT) ili za njihovu reprodukciju i proizvodnju (OUTPUT).

Zaključno, mrežni sustav redakcije i deska ima drugačiju viziju nego ranije, recimo prije pedesetak godina. Računala i laptopi su zamijenili pisaće strojeve, nekomplicirane i kompaktne kamere zamijenile su se velikim i visoko modernim. Etimološki riječ desk označava i to da su svi sadržaji i informacije dolazile na stol, dok danas u modernom i digitaliziranom vremenu, svi ovi podatci su pohranjeni u računalni server.

Milan Šaljivđija od
evo i nešto korisno od mene za video montažu
@asussrbija

Slična pitanja

2 odgovora 641 👀
Nino Marić 28.10.2022. pitanje u rubrici Mediji od Nino Marić
1 odgovor 195 👀
1 odgovor 342 👀
1 odgovor 267 👀
1 odgovor 429 👀
2 odgovora 7.1k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...