Marija Miljević u rubrici Poslovanje od Marija Miljević

Kakvo je stanje franšiznog poslovanja u Hrvatskoj? Koliko ima franšiza koje su kreirane u Hrvatskoj, a koliko onih uvezenih? Koliki je omjer tih franšiza?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+20 glasa
Ljiljana Kukec od Ljiljana Kukec
odabran od Hrvoje Hladnik
 
Najbolji odgovor

Statistike franšiznog poslovanja u Hrvatskoj i globalno mijenjaju se vrlo često. One pokazuju da se svakih par minuta u svijetu otvori novo prodajno mjesto u franšizi. Dok vi ovo čitate jedno nove već je pokrenuto.

Hrvatska udruga za franšizno poslovanje

Franšizno poslovanje u Hrvatskoj intenzivnije se razvija od kraja '90 iako su i ranije neke franšize bile prisutne na našem tržištu.

Hrvatska udruga za franšizno poslovanje osnovana je 2002. godine i postavila se na čelo popularizacije i promocije ovog načina poslovanja u Hrvatskoj. Uz partnere organizirali su 9 međunarodnih sajmova franšiza, 16 međunarodnih franšiznih Foruma, nekoliko stotina radionica i predavanja i td. Od 2022. godine Udruga je suosnivač i Franchise Brand Leader Awarda koji se dodjeljuje za Hrvatsku i regiju. Prošle 2022. godine bilo je oko 30-tak finalista i 8 pobjednika u raznim kategorijama. Dva pobjednika bila su automatski nominirana i za European Franchise Award koji se u rujnu 2022. godine održao u Briselu.

U Hrvatskoj trenutno posluje oko 230 franšiznih koncepata na 4200 prodajnih mjesta i sektor trenutno zapošljava oko 20 000 ljudi. Udio domaćih franšiza u tom broju je 21,7% i svakim danom sve više raste.

dr. sc. Ljiljana Kukec

Goran Gonar od Goran Gonar
Evo da se uključim u raspravu s primjerom jednog sajma franšiza koji se održava kod nas https://www.sajam-fransiza.com/
Mario Bedeković od Mario Bedeković
Evo kako izgleda jedan sajam franšiza u Europi...
@lanapoljak21
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Frenki (Ilija) Atajić
Mario - Kad je moja >ličnost<  bila tvojih godina, (a od tad je prošlo skoro 25.g.) - postigao sam dovoljno.
Ali - ne, neumjesnim komentarima i ,,mlačenjem prazne slame,, - kad sam imao 30.g. i tad sam mlađe od sebe poštivao i obračao im se sa Vi - dok se bolje ne upoznmo - a, o starijim , da ne govorim.
1998.g. - sam postao vlasnik međunarodne licence za jedan proizvod - a, da nitko u hrvatskoj nije znao, tko stoji iz istoga - tiha voda brege ruši . >Daleka voda ne gasi, daleke požare<.
https://www.facebook.com/ArtalTrgovina
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Ugovorni ,,korisnik,, franšize Mecdonalds-a za R.H-u je firma Gavrilović - i, tu je što se tiće te međunarodne korporacije - priča završena,, bar dok gavrilović ispunjava sve preuzete obaveze iz ugovora o navedenoj - franšizi. (a, to, da se po nekim seoskim -sajmovima - kirvajima i sl. ,,,prodaju,, franšize za međunarodne brendove.. - nebih komentirao...jer je šteta trošit ,,laptop,, na takve odgovore.
Mario Bedeković od Mario Bedeković
Ne znam čemu se hvalite, nema potrebe za time. Govorim Vam kako sada stvari funkcioniraju. Stvarno ne razumijem čemu ovo. Dodao sam svoj odgovor pa slobodno komentirajte pod njim, ako znate još koji market franšiza iz Hrvatske.
+4 glasa
Mario Bedeković od Mario Bedeković

Rekao bih da je franšizno poslovanje u Hrvatskoj u počecima tek respondiralo na najveće svjetske brendove koji su došli u Hrvatsku kroz franšize. Mnogi takvi brendovi su nam pounati, a hrpa je i nepoznatih, a u uspješnih. No, najveći problem našeg slabo razvijenog franšiznog tržišta je tada bilo nepostojanje domaćih franšizera (vlasnika franšizi), nepostojanje burzi franšiza, te više uspješnih priča o rastu i prodaji domaćih franšiza.

Zato, kao svoj mali doprinos ovoj temi, navesti ču dva domaća franšizna marketa, tržnice franšiza. Pogledajte ih i odaberite jednu za sebe, ako Vas zanima ovakav način poslovanja:

  1. https://franchiseinfo.hr/
  2. https://www.sajam-fransiza.com/
Ako naiđete i znate za još koji - nadodajte u komentarima. Hvala.

Slična pitanja

1 odgovor 49 👀
2 odgovora 297 👀
1 odgovor 120 👀
2 odgovora 176 👀
1 odgovor 165 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...