85 pregleda
Monika Kiris u rubrici Financije od Monika Kiris (8.8k bodova)

Gdje je najbolje držati (uložiti) novac tijekom rastuće inflacije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija (131k bodova)

Najbolji načini na koje potrošači mogu uložiti novac u imovinu te pobijediti inflaciju

Ako se uzme u obzir rastuća inflacija, razumljivo je da je najbolja opcija ulagati svoj novac na način koji je „otporan“ na rast cijena, čime bi i ostvarili dobit.

Dionice su kroz povijest nadmašivale inflaciju kroz duga razdoblja

Više cijene dionica su posljedice rasta cijena, koji povećava zaradu poduzeća. Najčešće se preporučuje ulaganje u diverzificirane indeksne fondove koji se temelje na širokim tržišnim indeksima. Naime, takav pristup osigurava diverzifikaciju i proširenje portfelja, a uz to smanjuje rizik od gubitaka zbog inflacije. Ukoliko imate želju za ulaganjem, a zanima vas S&P 500, indeks 500 najvećih javnih kompanija u SAD-u, ili vas više zanima ETF koji ga prati na svojoj listi za praćenje, uzmite u obzir SPDR S&P 500 ETF (SPY). Primjerice, od 2010. inflacija u Sjedinjenim Državama porasla je za oko 36%. No te brojke nisu važne velikoj većini ulagača u indekse jer je S&P 500 porastao za 230% u istom razdoblju, znatno ispred inflacije.

Roba ima tendenciju generiranja visokih profita tijekom razdoblja visoke inflacije

Roba uključuje velik broj proizvoda, poput žitarica, plemenitih metala, električne energije, nafte i plina. Roba i inflacija imaju jedinstven odnos, s robom koja najavljuje buduću inflaciju. Kako cijena robe raste, cijene proizvoda proizvedenih korištenjem te robe također rastu. U robu se danas može ulagati u velikim količinama kroz fondove kojima se trguje na burzi (ETF). Invesco DB Commodity Index Tracker Fund (DBC) robni je ETF vrijedan razmatranja.

Tvrtke u energetskom sektoru kroz povijest su bile u pozitivnoj korelaciji s inflacijom

Vrijednost imovine takvih tvrtki i cijene proizvoda imaju tendenciju rasta kako raste inflacija. Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) ETF mogao bi biti zanimljiv u tom smislu, jer je to izvrstan način da se uđe u energetski sektor. Osim toga, XLE ETF prati S&P Energy Select Sector Index, koji uključuje američke energetske tvrtke odabrane u S&P 500 Indexu.

Zlato se često smatra zaštitom od inflacije

Zlato su mnogi smatrali "alternativnom valutom", posebno u zemljama s devalviranim valutama. Upravo takve zemlje imaju tendenciju koristiti zlato ili druge jake valute kada njihove vlastite valute propadnu. Zlato je stvarna fizička imovina koja u velikoj mjeri može pohraniti svoju vrijednost. Međutim, zlato ne štiti uvijek od rastuće inflacije kratkoročno; ono je jednostavno nastoji podržati dugoročno. U svakom je snažnom portfelju diverzifikacija ključna. SPDR Gold Shares ETF (GLD) vrijedi razmotriti jer je pametno da dugoročni ulagači zadržate nešto zlata u svom portfelju zbog diverzifikacije.

Povijesno gledano, inflacija je rasla u neočekivanim vremenima. Stoga bi strategije zaštite od inflacije trebale biti dugoročni dio vašeg portfelja, umjesto nečega što postavljate samo kada mislite da će doći do rasta inflacije. U slučaju bilo kojeg diverzificiranog portfelja, držanje klasa imovine zaštićenih od inflacije, poput onih gore spomenutih, pružit će pomoć u nastavku ulaganja uz zaštitu od inflacije i smanjenje rizika portfelja.

Slična pitanja

1 odgovor
Hrvoje Novak 05.12.2015. pitanje u rubrici Financije od Hrvoje Novak (15.8k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Ružica Perić 23.07.2021. pitanje u rubrici Financije od Ružica Perić (16.9k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...