131 pregleda
Monika Kiris u rubrici Financije od Monika Kiris

Gdje je najbolje držati (uložiti) novac tijekom rastuće inflacije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija

Najbolji načini na koje potrošači mogu uložiti novac u imovinu te pobijediti inflaciju

Ako se uzme u obzir rastuća inflacija, razumljivo je da je najbolja opcija ulagati svoj novac na način koji je „otporan“ na rast cijena, čime bi i ostvarili dobit.

Dionice su kroz povijest nadmašivale inflaciju kroz duga razdoblja

Više cijene dionica su posljedice rasta cijena, koji povećava zaradu poduzeća. Najčešće se preporučuje ulaganje u diverzificirane indeksne fondove koji se temelje na širokim tržišnim indeksima. Naime, takav pristup osigurava diverzifikaciju i proširenje portfelja, a uz to smanjuje rizik od gubitaka zbog inflacije. Ukoliko imate želju za ulaganjem, a zanima vas S&P 500, indeks 500 najvećih javnih kompanija u SAD-u, ili vas više zanima ETF koji ga prati na svojoj listi za praćenje, uzmite u obzir SPDR S&P 500 ETF (SPY). Primjerice, od 2010. inflacija u Sjedinjenim Državama porasla je za oko 36%. No te brojke nisu važne velikoj većini ulagača u indekse jer je S&P 500 porastao za 230% u istom razdoblju, znatno ispred inflacije.

Roba ima tendenciju generiranja visokih profita tijekom razdoblja visoke inflacije

Roba uključuje velik broj proizvoda, poput žitarica, plemenitih metala, električne energije, nafte i plina. Roba i inflacija imaju jedinstven odnos, s robom koja najavljuje buduću inflaciju. Kako cijena robe raste, cijene proizvoda proizvedenih korištenjem te robe također rastu. U robu se danas može ulagati u velikim količinama kroz fondove kojima se trguje na burzi (ETF). Invesco DB Commodity Index Tracker Fund (DBC) robni je ETF vrijedan razmatranja.

Tvrtke u energetskom sektoru kroz povijest su bile u pozitivnoj korelaciji s inflacijom

Vrijednost imovine takvih tvrtki i cijene proizvoda imaju tendenciju rasta kako raste inflacija. Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) ETF mogao bi biti zanimljiv u tom smislu, jer je to izvrstan način da se uđe u energetski sektor. Osim toga, XLE ETF prati S&P Energy Select Sector Index, koji uključuje američke energetske tvrtke odabrane u S&P 500 Indexu.

Zlato se često smatra zaštitom od inflacije

Zlato su mnogi smatrali "alternativnom valutom", posebno u zemljama s devalviranim valutama. Upravo takve zemlje imaju tendenciju koristiti zlato ili druge jake valute kada njihove vlastite valute propadnu. Zlato je stvarna fizička imovina koja u velikoj mjeri može pohraniti svoju vrijednost. Međutim, zlato ne štiti uvijek od rastuće inflacije kratkoročno; ono je jednostavno nastoji podržati dugoročno. U svakom je snažnom portfelju diverzifikacija ključna. SPDR Gold Shares ETF (GLD) vrijedi razmotriti jer je pametno da dugoročni ulagači zadržate nešto zlata u svom portfelju zbog diverzifikacije.

Povijesno gledano, inflacija je rasla u neočekivanim vremenima. Stoga bi strategije zaštite od inflacije trebale biti dugoročni dio vašeg portfelja, umjesto nečega što postavljate samo kada mislite da će doći do rasta inflacije. U slučaju bilo kojeg diverzificiranog portfelja, držanje klasa imovine zaštićenih od inflacije, poput onih gore spomenutih, pružit će pomoć u nastavku ulaganja uz zaštitu od inflacije i smanjenje rizika portfelja.

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...