54 pregleda
Zoran Marković u rubrici Financije od Zoran Marković [Superaktivan] (3.2k bodova)

Trgovac ima radnju i prodaje proizvode s maržom od 5%. Dođe inflacija od 5% i to DZS ili HGK objave javno. Što to konkretno znači za poslovanje tog trgovca?

Da li konkretno inflacija od 5% znači da isti tren trgovac treba podignuti cijene svih svojih proizvoda za 5% kako bi ostao profitabilan u biznisu? Jer ako ostavi iste cijene, mislim da bi mu tih 5% marže u potpunosti pojela inflacija od 5%... Ili ne?!

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako zaštititi ušteđevinu od inflacije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

–2 glasa
Laura Ćorluka prije od Laura Ćorluka [Aktivan] (146 bodova) 1 prijava

Svima vrlo dobro poznat, a ni malo drag pojam - inflacija. 

Inflacija – sveprisutan i neomiljen termin već mjesecima u čitavom svijetu, a predstavlja povećanje opće razine cijena u određenom vremenskom razdoblju koje obuhvaća cijelo gospodarstvo. U praksi, zbog inflacije za određen iznos novca možete kupiti manje nego što ste za isti iznos mogli kupiti jučer.

Povećanje inflacije u 2021. uglavnom je posljedica triju faktora: povećane uvezene inflacije odnosno porasta cijena sirovina i industrijskih proizvoda na svjetskom tržištu, zatim oporavka domaće osobne potrošnje što je potaknulo proizvođače i trgovce da porast troškova prevale na krajnje kupce, i konačno statističkih razloga, odnosno činjenice da se tekuće cijene uspoređuju s cijenama godinu dana prije.

Je li bolje odmah potrošiti sav novac? Ne. Samo će dugoročno ulaganje zaštititi vašu imovinu.

Stoga, čak i uz današnju razinu inflacije, nije razumno i primjereno vašem životu potrošiti svu svoju ušteđevinu osim ako ne planirate ostvariti svoje konkretne ciljeve u narednim godinama.

Rješenje je u održavanju stope štednje i pri rastućim cijenama, odnosno svakog mjeseca uštedjeti isti iznos, što za vrijeme inflacije predstavlja daleko veći izazov. 

Dovoljno je da vam štednja i financijska imovina ostvaruju više prinose od stope inflacije, tada će vam se i realna vrijednost imovine povećati nakon što uzmemo u obzir više cijene.

Za to vam je potrebno znanje i iskustvo a posebno vaša osobna uvjerenja i razumijevanje jer je upravo investiranje najučinkovitije oružje protiv devalvacije štednje od inflacije.

 važno je poznavati načine razmišljanja i donošenja odluka potrošača, a pogotovo osjetljivost na cijene.

Potom treba prilagoditi ponudu. Ako je "downsizing" nužan, ponudite nešto zauzvrat, primjerice, jača svojstva pranja kod sredstava za pranje, više vitamina u nekom soku ili voćnom pripravku. Nešto dodatno u zamjenu za veću cijenu. Odnosno dodanu vrijednost.

I veća pakiranja za one kojima to igra ulogu.

A na duge pruge – diverzifikacija nabave i nove tehnologije. Učinkovitost proizvodnje koja jamči veću kvalitetu. Oni koji planski i pametno ulažu u budućnost gotovo uvijek žanju plodove toga za nekoliko godina.

Slična pitanja

1 odgovor 159 pregleda
1 odgovor 489 pregleda
1 odgovor 275 pregleda
99 13.04.2016. pitanje u rubrici Financije od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...