Zoran Marković u rubrici Financije od Zoran Marković

Trgovac ima radnju i prodaje proizvode s maržom od 5%. Dođe inflacija od 5% i to DZS ili HGK objave javno. Što to konkretno znači za poslovanje tog trgovca?

Da li konkretno inflacija od 5% znači da isti tren trgovac treba podignuti cijene svih svojih proizvoda za 5% kako bi ostao profitabilan u biznisu? Jer ako ostavi iste cijene, mislim da bi mu tih 5% marže u potpunosti pojela inflacija od 5%... Ili ne?!

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako zaštititi ušteđevinu od inflacije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Laura Ćorluka od Laura Ćorluka

Svima vrlo dobro poznat, a ni malo drag pojam - inflacija. Rješenje je u održavanju stope iznosa za reinvestiranje za nabavu robe i pri rastućim cijenama, odnosno svakog mjeseca pripremiti isti iznos za nabavu, a što za vrijeme inflacije predstavlja daleko veći izazov. Za to vam je potrebno znanje i iskustvo a posebno vaša osobna uvjerenja i razumijevanje jer je upravo investiranje najučinkovitije oružje protiv devalvacije iznosa za nabavu robe od inflacije.

To je bitno znati načine razmišljanja i donošenja odluka potrošača, a pogotovo osjetljivost potrošača na cijene pa i samo nabave u veleprodaji.

Zato se treba prilagoditi finalna ponuda potrošaču. A to znači - veća cijena! Ako je "downsizing" nužan, ponudite nešto zauzvrat, primjerice, bolja svojstva pranja kod sredstava za pranje, više vitamina u nekom soku ili pripravku. Dakle, ponudite nešto dodatno u zamjenu za veću cijenu. Odnosno - uvedite dodanu vrijednost. I veće pakiranje može tu nešto značiti, ako to igra ulogu na Vašem tržištu.

Dugoročno rješenje je ovo:

  1. diverzifikacija nabave i
  2. nove tehnologije.

Tražite onog dobavljača koji poboljšava učinkovitost proizvodnje i koji time jamči veću kvalitetu. Oni koji planski i pametno ulažu u budućnost gotovo uvijek žanju plodove toga za nekoliko godina i zato je ovo dugoročno rješenje.

Znatko od Znatko
Odgovor je ispravljen. U redu.
Domagoj Erol od Domagoj Erol
Jedan od načina je da se poslovanje (projekt, odjel ili cijela trgovačka firma) ugasi pred samu inflaciju. Nije naravno popularan, ali je poslovno legitiman. Treba samo reagirati na vrijeme. Normalno je da tokom inflacija i recesija dosta firmi propadne.

Slična pitanja

1 odgovor 198 👀
4 odgovora 423 👀
1 odgovor 310 👀
1 odgovor 240 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...