606 pregleda
Marin Duganđija u rubrici Internet od Marin Duganđija

Kako Vam se čini ChatGPT - novi OpenAI projekt koji odgovara humanije odgovore nego tražilica Google?

Mario Ronić od Mario Ronić
Cijeli internet zadnjih mjesec dana gori zbog ove umjetne inteligencije. Mislim da će buduća riješenja bazirana na takvim umjetnim inteligencijama obilježiti cijelu 2023. godinu. :)
Marin Duganđija od Marin Duganđija
Google 8.2.2023. predstavlja odgovor ChatGPT-u. Je li to možda još jedna stepenica evolucije umjetne inteligencije? ;)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

6 odgovor(a)

+20 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković
odabran od Marin Duganđija
 
Najbolji odgovor

Negativne strane ChatGPT-a?

U odgovorima može doći do sljedećih poteškoća, za sve one koji planiraju koristiti isti:

 1. NETOČNI ODOVORI

  Nedostatak se očituje u tome da se napiše odgovor koji po vama može zvučati točno i uvjerljivo, no zapravo se radi o netočnom odgovoru. Do netočnih odgovora dolazi zbog činjenice da model nije upoznat sa svim informacijama, odnosno nije uvježban za određene odgovore.

Wrong Answer - Free Energiser - Trainer Bubble
 1. FORMULACIJA PITANJA

  Ovaj model ima iznimno veliku senzibilnost na određen format pitanja, pa se može dogoditi da određene formulacije pitanja model ne prepoznaje, odnosno nema odgovora. Nasuprot tome, ukoliko isto pitanje preformulirate model može prepoznati druge forme i ponuditi vam točan odgovor. No pitanje je kako ćete znati koju formu upotrijebiti, tj. koji format pitanja će biti prepoznat.

3. Research Question - Research Guide - LibGuides at Southern State Community College

 1. NEPOTREBNA ŠIRINA ODGOVORA

  Često se zna desiti da ovaj model daje pretjerano široke odgovore s ponavljajućim i parafrazirajućim riječima i rečenicama, koje u svojoj biti daju samo jedan odgovor napisan na par drugačijih načina.

Sentence Patterns 9-10 with variations. Pattern 9 Formula Repetition of a Key Term __ S V key term or repeated key term., (use dash or comma before repetition) - ppt download

 1. MODEL NETOČNO NAGAĐA ŠTO STE MISLILI

  Može se desiti da model definira vaše pitanje u suprotnom smjeru od onoga što ste očekivali. Neka pitanja su ovom modelu jednostavno dvosmislena, te moraju biti detaljnije precizirana.

3. Research Question - Research Guide - LibGuides at Southern State Community College
Mario Ronić od Mario Ronić
Slažem se. Iako se odgovori na Znatku mogu stvoriti umjetnom inteligencijom, to ne mora uvijek biti točan odgovor. Zato valjda Znatko i ima ocjenjivanje odgovora. Nadam se da ocjenjivanje odgovora ne radi umjetna inteligencija :D :) :D
Znatko od Znatko
Potvrđujemo da ocjenjivanje odgovora rade registrirani korisnici na Znatku, a ne umjetna inteligencija.
Mila Validžić 18.03. pitanje u rubrici Softver od Mila Validžić
07.08. promjena rubrike od Znatko
Što bolje ima ChatGPT-4 nego prethodnik ChatGPT-3?
+16 glasa
Milan Šaljivđija od Milan Šaljivđija

ChatGPT je robotko koji se oslanja na neku veeeeliku bazu informacija i umjetnu inteligenciju. Ne bi se čudio da je ko Google ili povezan s njime jer osnivač te firme je jedan od bivših zaposlenika Google tražilice.

Na tržištu postoji već dugi godina slična pretraživačka platforma Wolfram Alpha koja je također davala odgovore bliskije čovjeku. No bez obzira na te mogućnost, nije napravila nikakav utjecaj na Google niti ga maknula s prijestolja.

Da li će to napraviti ChatGPT? Budemo vidjeli.

+13 glasa
Znatko od Znatko
uređen od Znatko

Znatko je online zajednica koja je izrasla na povjerenju. Čitatelji vjeruju da korisnici Znatka odgovaraju na pitanja odgovore koji odražavaju ono što oni zapravo znaju da je točno jer proizlazi iz znanja i vještina odgovarača. Znatkov sustav se oslanja na online zajednicu koji će provjeriti i potvrditi doprinose drugih korisnika pomoću odgovorne upotrebe glasanja - za i protiv svakog odgovora.

Trenutno odgovori koje daje ChatGPT u najvećem broju slučajeva (provjereno!) ne zadovoljavaju te standarde i stoga nemaju doprinos Znatkovom pouzdanom okruženju. Ovu pouzdanost bi narušavali korisnici koji rade copy/paste odgovora iz ChatGPT-a bez saznanja je li odgovor koji daje ChatGPT točan. Iza ChatGPT web servisa stoji umjetna inteligencija (AI).

Zato su trenutno odgovori kopirani sa ChatGPT-a i pretočeni na Znatka u cijeli ili dio odgovora - zabranjeni!

Znatko želi osigurati čitateljima da su izvori korišteni u odgovoru pravilno navedeni te da su odgovori na Znatku jasno i koncizno odgovoreni na postavljeno pitanje. Ništa od toga nije usluga koju ChatGPT trenutno pruža.

Osim toga, copy/paste bilo kakvih odgovora sa drugih web stranica se standardno najstrože zabranjuje na Znatku od samih početaka (Koja su pravila odgovaranja na pitanja na Znatku?).

+12 glasa
Goran Gonar od Goran Gonar

Iako halabuka koju stvara ChatGPT na internetskim forumima (npr. Reddit) još uvijek ne jenjava, htio bhi samo naglasiti u hrpi negativnih odgovora ovdje, pozitivne stvari ChatGPT-a. Ako smijem i ako dopustite si pročitati...

 1. Moguće je da će ljudskija komunikacija koju je predstavio ChatGPT ubuduće doći i na Google tražilicu i Google Home uređaje.
 2. Programeri početnici će moći raditi tzv. debugging svojih programskih kodova uz pomoć ChatGPT-a koji će vjerojatno u budućnosti pomagati programerima izravno dok pišu kod on-the-fly
 3. Stvaranje novih viceva koji će kad-tad ispasti smiješni
 4. Dizajniranje interijera na temelju nekoliko riječi koje zaželimo. U početku izgleda zastrašujuće, ali kasnije veličanstveno. Pogotovo, kada opis ChatGPT-a prebacimo u web servise za generiranje umjetno stvorenih slika (npr. MidJourney).
 5. Pisanje kratkih priča koje na kraju ispadnu često i dosta kreativne, iako tu još ima prostora za napredak.
 6. Pisanje sažetka nekog ogromnog romana, znanstvenog rada i slično.
 7. Kada smo bolesni, ChatGPT bi mogao biti odlična medicinska prva pomoć koja će nam na temelju naših bolova i dijagnoze moći objasniti što dalje da radimo (naravno, ako smo pri svijesti).
Evo, od mene ovih sedam točaka. Kad se sjetim, dopišem vam još pozitivnih ideja zašto je ChatGPT dobar za čovječanstvo. :)
+10 glasa
Mario Ronić od Mario Ronić

ChatGPT će biti zamjena za odgovaranje na Znatku. Prije ili kasnije!

Odgovor temeljim na činjenicama. Evo ih odnosno evo kako sada ručno svatko može odgovarati na Znatku ili bilo kojem drugom forumu bez da ga se prepozna da koristi umjetnu inteligenciju:

 1. Kopirate pitanje sa Znatka u ChatGPT
 2. Odgovor iz ChatGPT bi se lako prepoznao putem softvera za detekciju A.I. odgovora zato kopirate odgovor iz ChatGPTa u Quillbot (servis za parafraziranje)
 3. Parafrazirani sadržaj sa Quillbot-a kopirate na Znatka.
 4. Trik za kraj - popravite sadržaj po vlastitom nahođenju kako bi sadržaj dobio još humaniji prizvuk. ;)

Evo i FB video o tome:

Nakon toga ne možete više znati da li je odgovor napisala umjetna inteligencija ili stvarno korisnik sa Znatka. Tehnologija je neumoljiva. :)

Marin Duganđija od Marin Duganđija
Wow!!! Meni je ovo još uvijek nevjerojatno
Goran Gonar od Goran Gonar
Ovakvi servisi bi uskoro mogli biti pravno regulirani i kontrolirani od nadzornih tijela EU, kao što je i privatnost garantirana GDPRom
https://znatko.com/22856/europska-gradana-negativnih-posljedica-umjetne-inteligencije
Znatko od Znatko
Razmisliti ćemo o ovome i prilagoditi se. Bez brige.
+4 glasa
Ana Primorac od Ana Primorac

vrlo jednostavno - naježim se od pomisli da mašine upravljaju s nama i našim životima. ovakve stvari koje su umjetne a oponašaju ljude su panično zastrašujuće.

kao super strašni horor film, samo ovo je stvarnost.

kamo sve to vodi i hoćemo li mi ljudi nakon korone, potresa i robota na kraju uspjeti preživjeti? crno nam se piše

Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

19.0k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...