Karlo Greguranić u rubrici Vjera i religija od
uređen od Karlo Greguranić
Božićnica da li bi je Ateisti trebali dobiti ili ne jel ne slave Božić i ne vjeruju u to? S obzirom da Božičnica može biti novčani ili prehrambeni dodatak u  blagdane.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Domagoj Erol od

Haha! Božićnica nije službeni već kolokvijalni naziv za zakonski neoporezivi (nekad i oporezivi, ako je iznos veći) dio isplate nova poslodavca radniku (uz redovnu plaću) ali se od milja u kod nas naziva "božićnica" jer se isplaćuje krajem godine uz Božić (od mali Bog što aludira na rođenje Isusa koji se rađa upravo Božić) koji se uvijek slavi 25.12. krajem godine. Ljudi ju vole nazivati "božićnica" jer aludira na neki poklon, kao poklon koji se dobiva pod bor, kada se dobivaju i drugi darovi bliskih osoba.

S obzirom da se ona službeno ne zove "božićnica" već se radi o isplati novca radniku nije bitno da li je radnik vjernik ili ateist ili agnostik i slično. Svaki radnik se raduje dodanoj isplati novca u ovo "vrijeme darivanja" prije Nove Godine, a koje podebljati radnikov novčanik, a to je ujedno i pokazatelj uspješnosti poslovanja tvrtke za koju radnik radi. 

Bilo da ste ateist, agnostik ili vjernik - ako ste dobili ove godine "božićnicu", pa čak i ako niste - želim Vam sve najbolje za Božić u krugu obitelji i da dobivenom "božićnicom" usrećite najbliže. :) Sve najbolje! :)

+1 glas
Ivona Jagatić od
Ateisti bi trebali dobiti božićnicu radi ravnopravnosti.

Ista stvar je kada se dijele upaljači, te nepušaći ne dobiju upaljač jer pušači smatraju da im ne treba, a nisu se sjetili da upaljač služi i za loženje vatre, paljenje svijeća, paljenje plina i ostalo.

Ista stvar je i s božićnicom. No božićnica se odnosi na Božić kao praznik, a ne kao vjerski blagdan.

Slična pitanja

2 odgovora 429 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...