108 pregleda
Hrvoje Hladnik u rubrici Softver od Hrvoje Hladnik (6.7k bodova)

Što znači kratica SaaS - softver kao usluga - te kakvu ima primjenu u IT svijetu?

Koje su prednosti, a koje mane?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Mate Kostovski od Mate Kostovski (591 bodova)
SaaS - software as a service, kako i samo ime kaže označava korištenje softvera u najmu. Dakle, softver koji kupujemo se ne plaća jednokratno te time postaje "naš" zauvijek, već softver plaćamo dokle god ga koristimo. Ovisno o kompleksnosti softvera, korisnici uz sami najam mogu dodatno jednokratno platiti usluge poput implementacije ili pomoći kod uvođenja kompleksnijih softvera. Najam softvera se sklapa na određeni period. Moguće je mjesečno, kvartalno, godišnje i višegodišnje.

Najveće prednosti SaaS modela poslovanja za korisnika i kupca softvera su niži početni troškovi, a s time i manji rizik. Moguće je odustati u svakom trenutku ako smo uvidjeli da nam softver ipak ne rješava problem ili ako smo promijenili odluku. Kod softvera u lifetime licenci, puno je veći ulazni trošak jer se radi o licenci koja traje "vječno". Najčešće se u takvom modelu godišnje jos plaća i neki manji iznos koji pokriva održavanje.

Prednosti za onoga koji pruža softver su višestruke, a najveća je tzv. "obnavljajući prihod" - ARR, annual recurring revenue. To označava da kupac svake godine (ili mjeseca, kvartala) plaća određeni ponavljajući iznos i na taj način tvrtka (koja nudi softver) ima prihod s kojim može planirati. Od planiranog prihoda dio se uvijek investira u dodatni razvoj, kako bi se softver kroz vrijeme unaprijeđivao i poboljšavao. U SaaS-u je to iznimno važno jer kupac, na neki način, svake godine donosi odluku o nastavku suradnje s obzirom na najam te svake godine "mjeri vrijednost" koju dobiva. To je također važno kako bi softver ostao konkurentan i ne bi zastario.

Naravno, događa se da neki klijenti po putu odustanu te najam i ARR na koji je tvrtka (koja nudi softver) računala, neće biti ostvaren. To odustajanje se naziva CHURN i izuzetno je važno kod SaaS firmi. Prati se redovno te se rade predikcije kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja. Jako je bitno da je churn što niži. Churn moze biti i "parcijalan" ako klijent ne odustane od softvera u cijelosti, nego smanji njegovo korištenje i module/funkcionalnosti koje je inicijalno kupio.
+9 glasa
Katarina Pofuk od Katarina Pofuk (10.4k bodova)
odabran od Hrvoje Hladnik
 
Najbolji odgovor

Softver kao usluga (SaaS) je model distribucije softvera, ali umjesto da preuzmete softver, na vaše računalo, program hostira nezavisni dobavljač. U najširem smislu, odnosi se na sve na mreži. To uključuje područja od Google pretraživanja do Facebooka i ERP softvera. Ono što im je zajedničko je činjenica da su svi oblak aplikacije. Većina obrade i pohrane odvija se na poslužiteljima u oblaku u vlasništvu Googlea, Microsofta, Amazona ili bilo kojeg drugog pružatelja usluga u oblaku. Kada se povežemo s njima, to nam daje pristup softveru i omogućuje komunikaciju s njim. 

Prednosti: 
1. Kad pohranimo i obradimo sve u oblaku, tisuće (ili čak milijuni) ljudi mogu istodobno pristupiti tom podatku. 

2. Težak posao obavlja oblak poslužitelj. Ne morate kupovati snažno računalo i na taj način štedite. Marketinšku analizu možemo započeti s telefona, tableta ili prijenosnog računala i pomoću nje koristiti desetke poslužitelja u oblaku za izračun odgovora. 

Nedostaci:
1.Glavni nedostatak SaaS-a je taj što ovisi o pouzdanoj internetskoj vezi.

Izvori:
https://www.setcor.com/cloud-servisi/saas/
https://hr.itpedia.nl/2018/01/28/wat-is-software-as-a-service-saas/

+6 glasa
Putni.biz od Putni.biz (832 bodova)

Nekada davno, u vrijeme main-frame računala, aplikacije su se izvršavale udaljeno na središnjim računalima (serverima), a lokalno se upravljalo njima putem terminala.

Nakon toga su došla osobna računala (eng. personal computers, PC) gdje se softver izvršavao na računalu na kojem se i upravlja njime. Npr. kućna računala od Commodore 64 do PC/AT računala sa Windows-ima ili onih s Mac-om.

Danas, u vrijeme razvoja interneta, imamo servere na kojima se softver izvršava, ali i osobna računala na kojima se može isto paralelno izvršavati softver pa zato imamo hibridne sustave - koji se nalaze na serverima, a izvršavaju se jednim dijelom tamo, a drugim djelom lokalno. To su servisno orijentirane aplikacije jer se dobivaju kao usluga, a ne proizvod koji se mora instalirati na osobno računalo. Zato se kaže - software as a service ili skraćeno: SaaS.

Zašto ovo odgovaramo?! Zato je jer Putni.biz napisan kao SaaS. :) Hvala na pažnji.

Slična pitanja

1 odgovor
Mia Jelinčić 27.05.2022. pitanje u rubrici Softver od Mia Jelinčić (2.9k bodova)
1 odgovor
Ana Pilato 26.01.2022. pitanje u rubrici Poslovanje od Ana Pilato (7.9k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...