Dina Kljajić u rubrici Financije od

Otkako Europska unija najavljuje uvođenje digitalnog eura koji će vjerojatno funkcionirati na prinicipima kripto valuta, normalno je da se građani EU, a pogotovo mi iz Hrvatske pitamo da li ćemo opet morali prelaziti na novu valutu i hoće li cijene poskupjeti? Kako će za prosječnog građanina EU izgledati prelazak s klasičnog eura na CBDC - digitalni euro? Na koje probleme ćemo naići?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako će izgledati prelazak s kune na euro?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+18 glasa
Lucija Horvat od
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Digitalni euro ne bi zamijenio klasičan euro, tj. gotovinu. Gotovina bi i dalje postojala, a digitalni euro je odgovor na sve veću potražnju potrošača za digitalnim plaćanjima.

Također, digitalni euro ne bi trebao imati negativne posljedice na financijski sektor. Jer on ne bi smio biti za financijska ulaganja, već samo za plaćanja. 

Za njega bi jamčila središnja banka i bio bi osmišljen da zadovolji građane, što se tiče sigurnosti, privatnosti i zaštite podataka. 

Više o digitalnom euru možete pročitati na linku: https://www.ecb.europa.eu/paym/digital_euro/faqs/html/ecb.faq_digital_euro.hr.html 

+12 glasa
Monika Kiris od

Prelazak s klasičnog eura na centralnobankarski digitalni novac (CBDC), zasigurno će biti izazovan proces, ali važno je napomenuti da će uvođenjem digitalnog eura gotovina i dalje biti prihvaćena, a digitalni euro će zapravo predstavljati alternativni oblik gotovine koji će omogućiti plaćanja i offline, čime će se osigurati praktičnost i dostupnost. 

Ipak, prelazak na CBDC donosi i niz izazova s kojima će se susresti prosječni građani EU. Ovi problemi uključuju potrebu prilagodbe na novi način plaćanja, osiguravanje sigurnosti transakcija i očuvanje privatnosti, kao i moguće tehnološke prepreke koje bi mogle utjecati na širu prihvaćenost digitalnog eura. 

Slična pitanja

7 odgovora 1.3k 👀
1 odgovor 140 👀
2 odgovora 123 👀
1 odgovor 594 👀
1 odgovor 118 👀
1 odgovor 452 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...