Monika Kiris u rubrici Stanovanje od

Kako do besplatnog državnog novca za najam stana onima čije su nekretnine stradale 2020. u potresima u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od

Objavljen poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja osobama čije su nekretnine stradale u potresima

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je objavilo Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima, koji se na području Banovine sada proširuje i na one sugrađane čiji domovi imaju žutu naljepnicu oštećenja, a žive u kontejnerima.

Ovim se pozivom omogućuje financiranje najamnine građanima čije su nekretnine označene kao:

  • PN1 - privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled
  • PN2 - privremeno neuporabljivo- potrebne hitne mjere intervencije
  • N1 - neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja
  • N2 - neuporabljivo – zbog oštećenja

Zbog navedenih oznaka građani su smješteni u mobilne stambene jedinice na području Sisačko-moslavačke županije.

Prijavu mogu podnijeti i vlasnici obiteljskih kuća, vlasnici stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba koji su u vrijeme tog razornog potresa (22. ožujka i 28. / 29. prosinca 2020.) stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama koje su u preliminarnom pregledu označene kao N1 i N2. zbog čega nisu podobne za stanovanje, a nalaze se na području:

  • Grada Zagreba,
  • Krapinsko-zagorske županije,
  • Zagrebačke županije,
  • Sisačko-moslavačke županije i
  • Karlovačke županije.

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 km od stradale nekretnine, a najamnina za zamjenski stan financira se isključivo putem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija (Poreznoj upravi), pri čemu se najamnina isplaćuje izravno na račun najmodavca.

Jednoj se osobi financira najam stana površine do 35 metara četvornih, uz dodatnih deset metara četvornih po osobi kućanstva po cijeni od 9,3 eura za metar četvorni.

Parametri za financiranje najma proizlaze iz sustava poticane stanogradnje. Mjera financiranja najma se primjenjuje do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja ili pak eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu.

Zahtjevi za odobrenje financiranja najma uz pripadajuću dokumentaciju podnose se neposredno ili poštom na adresu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine - Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb.

Ministarstvo poziva vlasnike stanova u gradskim četvrtima Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, koji žele stanove u vlasništvu dati u najam onima kojima je utvrđen status osobe kojoj će se financirati najamnina za zamjenski stan, da se obrate Ministarstvu iskazujući interes za davanje stana u najam (obrazac za iskazivanje interesa nalazi se na stranicama Ministarstva).

Prijave građana za odobravanje financiranja najamnine za stambeno zbrinjavanje zaprimaju se do 5. svibnja 2023., a vlasnici stanova koji žele stanove dati u najam trebaju se javiti do 6. ožujka 2023. godine.

Više informacija dostupno je u Javnom pozivu, a svi potrebni obrasci dostupni su na web stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Dodatne informacije mogu se dobiti svaki radni dan od 8:30 do 12:30 sati na telefon: 01/6448-900 ili email: financiranje.najamnine@mpgi.hr.

Slična pitanja

1 odgovor 152 👀
1 odgovor 266 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...