1.4k pregleda
Goran Dren u rubrici Tehnologija od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Tko zna koja je razlika između dva različita oblika mobilnog interneta 3G i 4G? Što to znači?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Zoran Jurić od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)

Krenimo ispočetka. Slovo "G" označava generaciju mobilne tehnologije odnosno brzinu prijenosa internetskog prometa (ukratko - koliko brzo će Vam se učitati neka web stranica), ugrađenu u mobilne mreže i mobitele. Svaki novi "G" općenito zahtijeva od tebe novi mobitel, a za mreže sa rade nadogradnje. Prva dva "G" su bili 1G i 2G i dovela su svijet interneta na GSM mobitele (iste ove današnje). No onda to zakompliciralo. Došao je 2.5G (EDGE), pa tek onda 3G...

Za 3G se još kaže da je to HSDPA tehnologija, a za 4G da je to LTE. Propusnost treće generacije (3G) mobitela i mreže varira od 1.8 do 14.4 MB/s što je ogromna razlika u odnosu na EDGE (2.5G). No, 4G mreže su još brže od 3G.

Imajte na umu da je i 3G mreža (kao i 4G) bazirana na IP (internet protokolu), tako da i 3G mreža koristi iste standarde za slanje i primanje informacija s Interneta. Osnovna razlika između 3G i 4G tehnologije je u tomu što 3G koristi drugačiji standard za telefonske pozive, dok 4G mobiteli pozive obavljaju u potpunosti putem IP-a.

Osim ovog efikasnijeg načina obavljanja telefonskih poziva putrem IP-a, 4G mreže imaju veći kapacitet i veću mogućnost prijenosa podataka od 3G, što znači da mogu poduprijeti više korisnika (od 3G mreža) koji uzajamno koriste mrežu. Veća prohodnost podataka znači da dolazi do većih brzina transfera podataka nego u 3G mrežama i mobitelima.

4G (LTE) je danas dostupan u skoro svim zemljama, ali ne i kod svih operatera. No, svejedno već se najavljuje 5G. Biti će uzbudljivo! :)

Slična pitanja

2 odgovora 217 pregleda
1 odgovor 60 pregleda
Nino Marić 12.07. pitanje u rubrici Mobitel od Nino Marić [Ekstraktivan] (6.7k bodova)
1 odgovor 634 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...