Darija Gorić u rubrici Priroda od

veliki prasak... big bang... 

istina o nastanku svemira kakvog danas znamo ili nema dovoljno dokaza?!?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako svemir može biti beskonačan?
Viktor Viljac od
Samo pitanje "teorija"‌
Dina Kljajić od
"Teorija" može, ali i ne mora biti empirijska :)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Viktor Viljac od

Postoji široko prihvaćena znanstvena teorija da je svemir nastao iz velikog praska prije otprilike 13,8 milijardi godina. Ova teorija objašnjava mnoge važne karakteristike svemira koje danas promatramo, uključujući raspodjelu elemenata u svemiru i zračenje u pozadini koje je posljedica eksplozije.

Teorija velikog praska se temelji na opažanjima i mjerenjima, kao što su kozmičko mikrovalno zračenje, crveni pomak galaksija i raspodjela elemenata u svemiru. Ova teorija također ima podršku iz fizike, uključujući teoriju relativnosti i kvantnu fiziku.

Međutim, važno je napomenuti da iako je teorija velikog praska trenutno najprihvaćenije objašnjenje za nastanak svemira, postoje neke nejasnoće i otvorena pitanja. Na primjer, još uvijek nije poznato što je izazvalo sam Veliki prasak i što se dogodilo prije toga, iako se postojeći modeli pokušavaju baviti tim pitanjima.

Uz to, neke alternative teorije koje pokušavaju objasniti početak svemira bez Velikog praska, poput teorija cikličkog svemira ili multiverzuma, također se proučavaju i raspravljaju u znanstvenoj zajednici.

Dakle, iako postoji mnogo dokaza koji podržavaju teoriju velikog praska, kao i alternative teorije koje se razmatraju, još uvijek postoje mnoge nejasnoće koje čine istinu o nastanku svemira nepotpunom.

Slična pitanja

1 odgovor 317 👀
1 odgovor 406 👀
1 odgovor 53 👀
2 odgovora 237 👀
2 odgovora 562 👀
1 odgovor 1.5k 👀
1 odgovor 465 👀
1 odgovor 414 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...