u rubrici Kupovina od
promjena rubrike od Znatkica
Kako izbjeći ponovno plaćanje PDV-a (carinski postupak) prilikom zamjene kupljene robe putem interneta (ebay i sl.)? Situacija je da je prilikom primitka pošiljke plaćen PDV prema ispisu transakcije koji sam poslao.Kupljeni uređaj nije ispravan i sa prodavačem je dogovorena zamjena na način da ja šaljem stari uređaj natrag, a on meni istovremeno šalje zamijenski.
Goran Dren od
Kolika je vrijednost robe?‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Ivan Bilić od

Eh da. U Hrvatskoj ima taj problem da nakon neke online kupovine kod koje stiže dostava robe u Hrvatsku naši carinici (prema vlastitom osobnom nahođenju tj. kako subjektivno procijene) mogu cariniti bilo koji naručeni paket čija cijena prelazi 300 kunića.

Pošiljka u vrijednosti do 300 kn je oslobođenja plaćanja i  danjeg carinskog postupka, te se izravno dostavlja primatelju robe, a za razliku od gratis pošiljke  ista ima uplatu prema pošiljatelju robe. Po Carinskom zakonu RH  pošilja robe iznad 300 kn podliježe carinskom postupku.

Zato je bitno da Vaša pošiljka ima navedenu vrijednost ne veću od 300 kn ili još bolje - da je GRATIS.

Zašto gratis?

Zato jer gratis pošiljka je pošiljka koja nema plaćanja prema pošiljatelju robe (najčešće uzorci, reklamni materijal). Iako se tu radi o naručenoj robi za koju nije izvrešana uplata prema pošiljatelju robe,  od strane primatelja robe,  te je na fakturi naznačeno da se radi o gratis pošiljci, ta pošiljka ima svoju vrijednost iskazanu u domicilnoj valuti,  a ista predstavlja vrijednost za carinsku osnovicu.  Ili jednostavnije iako se radi o gratis pošiljci,  ona ima svoju vrijednost iskazanu na pratečoj dokumentaciji,  a na osnovu koje se odlučuje o danjem carinskom postupku.

No, tu se razlikuju dva slučaja gratis pošiljke! U slučaju ako se radi o gratis pošiljci u vrijednosti do 300 kn za određivanje carinske osnovice (carinska osnovica je zbroj vrijednost robe  i transportnih troškova),  ista ne podliježe carinskom postupku, te se ta naručena pošiljka se dostavlja direktno primaocu robe.

Dakle, da završim - gratis pošiljka ne podliježe carinskom postupku. I to samo ako se radi o robi koja nema obilježje trgovačkog karaktera, te ukupne vrijednosti do 300 kn. U svim ostalim situacijama (roba ima trgovački karakter ili viša vrijednost robe od 300 kn za carinsku osnovicu) takva roba podliježe danjem carinskom postupku Carine RH iako se radi o gratis pošiljci. Zato oprezno s time!

 

Slična pitanja

1 odgovor 11.4k 👀
2 odgovora 4.0k 👀
Goran Dren 13.03.2015. pitanje u rubrici Kupovina od Goran Dren
1 odgovor 969 👀
2 odgovora 1.6k 👀
1 odgovor 579 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...