3.5k pregleda
Goran Dren u rubrici Kupovina od Goran Dren (6.2k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Kako putem internetske trgovine ebay napraviti internet plaćanje? Htio bih na ebay nešto kupiti...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Martina Erdeljac Vojak od Martina Erdeljac Vojak (2.3k bodova)
najsigurnije preko paypal-a, za slučaj da ti ne stigne proizvod, dobit ćeš povrat novca
Marko Radić od Marko Radić (9.0k bodova)
Paypal trebaš samo povezati prije sa svojom deviznom karticom od banke.
+7 glasa
Ivana Mačić od Ivana Mačić (8.0k bodova)

Gorane, eBay kao web stranica za online trgovinu postala je jedna od najpopularnija stranica na internetu. no, danas osim nje ima mnoštvo drugih stranica, specijaliziranih online trgovina, itd. Npr. Aliexpress.com, DHgate, ...

Evo kako napraviti svoju prvu kupovinu:

 1. Prije kupnje i licitiranja na eBay aukcijama potrebno je odabrati korisničko ime, upisati e-mail adresu i svoje kontakt podatke. 
 2. Predmeti za prodaju putem eBaya stavljeni su u kategorije. Svaka kategorija podijeljena je u niz podkategorija. Putem kategorija potražite artikl koji Vas zanima ili ako znate točni naziv predmeta koji tražite, možete koristiti i okvir za pretraživanje na vrhu stranice. 
 3. Klikom na artikl doći ćete na njegovu stranicu za aukciju ili direktnu kupnju. Sve informacije o pojedinom predmetu tj. artiklu nalaze se na toj stranici. Jako je tu važno čitati, čitati i čitati!
 4. Broj koji se nalazi uz korisničko ime svakog prodavatelja postotak je pozitivnih povratnih informacija kupaca koji su kupovali prije vas. Na taj način provjerite da li je prodavatelj siguran. Postoci iznad 95% su sasvim OK.
 5. Velik broj predmeta na eBayu prodaje se putem Buy It Now opcije. Osim toga, možete koristiti metodu aukcije ("tko da više"). Buy It Now kupnju možete odmah dovršiti koristeći PayPal ili neki drugi način plaćanja prihvaćen od strane prodavatelja.
 6. Ako plaćate putem PayPala, kliknite na Pay Now gumb koji se nalazi na stranici predmeta kojeg kupujete ili na e-mail potvrde poslan na vašu e-mail adresu. Ako plaćate na neki drugi način, e-mail će sadržavati kontakt podatke prodavatelja koji će vas usmjeriti na daljnje korake.
 7. Odlična stvar kod kupovine preko paypala je što ste osigurani od paypala ako dođe do bilo kakve prijevare, rok žalbe je 45 dana od trenutka plaćanja, a još je bolje to što banka koja izdaje Vašu deviznu karticu također ima sigurnosi sustav koji Vas također štiti od prijevare i krađe. Tako da ste dvostruko zaštićeni.
 8. Jako je važno znati da prodavatelj na eBay-u nikada nema uvid u Vaše osobne podatke kod plaćanja. Oni samo vide izvadak od PayPala. No, kontaktirati Vas mogu. Naravno, samo na email.
 9. Kada predmet zaprimite, uvjerite se da odgovara njegovom opisu. Ako ste zadovoljni s predmetom koji ste kupili ostavite pozitivne povratne informacije o svojem prodavatelju putem svojeg eBay računa. Prodavatelj također može ostaviti povratne informacije o vama kao kupcu.
Ako želite poslušati kako kupovati na eBayu kroz YouTube video, pogledajte ovdje:
 
Legenda ključnih eBay pojmova prilikom kupovine artikala:
 • Buy it now – ne želite sudjelovati u aukciji nego želite kupiti taj predmet po navedenoj cijeni.
 • Best match – automatski pronalazi najbolju ponudu za vas, tu je uključena i najniža poštarina ili besplatna poštarina.
 • Positive feedback – kupci koji su već kupovali kod tog trgovca ocjenili su ovog prodavatelja (ocjena je prikazana kao postotak - %) 
 • Shipping – cijena slanja artikla poštom, često može biti i besplatna (preporučamo da birate takve - ako je ikako moguće)
 • Payments – uz PayPal ste uvijek sigurni (npr. na Aliexpress-u ćete koristiti pak njihov Alipay).
 • Shipping and payments – sumirani iznos koji je ukupno potrebno platiti za artikal te dodatno za poštarinu.
 • Return policy – označava ako se predmet može vratiti trgovcu, no to je jednostavno preskupo za Vas i vjerujemo da nećete nikada koristiti ovu opciju u Hrvatskoj (za sada)
 • Description – ovo je jako, jako i jako VAŽNO pročitati je se tu opisuju svi detalji o predmetu koji želite kupiti.

Slična pitanja

1 odgovor
Marko Radić 06.12.2020. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Marko Radić (9.0k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Robert Mali 19.07.2014. pitanje u rubrici Kupovina od Robert Mali (7.0k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.0k pitanja

17.4k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...