35 pregleda
Monika Kiris u rubrici Pravo od Monika Kiris (8.8k bodova)

Zašto se Hrvatska udruga banaka (HUB) buni protiv priopćenja Udruge Franak u kojemu objavljuju pojedinačne sudske odluke koje ne mogu imati pravne učinke na druge sporove o CHF kreditima, tzv. "švicarcima"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija (130k bodova)

Vrhovni sud nije odlučivao o pravu bivših korisnika CHF kredita na obeštećenje nakon provedene konverzije

Kao odgovor na priopćenje Udruge Franak u kojemu se nastavlja praksa objave pojedinačnih sudskih odluka, Hrvatska udruga banaka (HUB) ukazuje na neprimjerenost takvog ponašanja u javnosti jer se time prvenstveno pokušava izvršiti utjecaj na pravni sustav čime se ugrožava nepristrano suđenje utemeljeno na stručnosti i znanju te ustavna prava na pravično suđenje.

Objavljena odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH) govori isključivo o pravnom interesu potrošača za sudsku zaštitu i o dopustivosti suđenja. Ova pojedinačna odluka VSRH-a, prema navodima Udruge Franak, donesena je više od mjesec dana prije sjednice Građanskog odjela tog suda na kojoj se odlučivalo o pravnom shvaćanju u predmetima vezanima za konvertirane CHF kredite, pa stoga pravno stajalište sudaca zauzeto u tom pojedinačnom postupku ne može imati opće pravne učinke na sve sporove o konvertiranim CHF kreditima.

O pitanju pravnog interesa je već sam Vrhovni sud odlučivao u predmetu broj Rev-2868/18 od 12. veljače 2019. te se odlukom Vrhovnog suda nije ništa promijenilo u odnosu na prava potrošača. Ova odluka ni u jednom svom dijelu ne daje uputu nižestupanjskim sudovima o donošenju odluka u pojedinačnim postupcima povodom podnesenih tužbi, a osobito ne vezano na konvertirane kredite po Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Hrvatska je jedina država koja je imala zakonsko rješenje sa retroaktivnim učinkom, koje je jasno definiralo sve uvjete konverzije, način obeštećenja potrošača i uspostave istog položaja korisnika CHF kredita sa korisnicima kredita s valutnom klauzulom u eurima. 

U konverziji su sve preplate po osnovi tečajnih razlika i preplaćenih kamata banke bile dužne uzeti u obzir te su sve preplate retroaktivno iskorištene za namirenje kredita u EUR

Sklapanje Sporazuma o konverziji bilo je obavezno za banke i utemeljeno na načelu slobodnog i informiranog pristanka potrošača. Time su bivši korisnici CHF kredita obeštećeni, a svako dodatno obeštećenje jedne kategorije dužnika bilo bi diskriminatorno i narušilo bi zakonom uspostavljenu postojeću ravnotežu što je u potpunoj suprotnosti europskog prava i načela zaštite potrošača.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.6k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...