168 pregleda
Nino Marić u rubrici Pravo od Nino Marić (15.8k bodova)

Da li je Sud Europske unije nadležan za slučaj Franak u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija (146k bodova)
prikazano od Znatko

Nezavisna odvjetnica ocijenila da Sud Europske unije nije nadležan za slučaj Franak u Hrvatskoj

HUB pozdravlja izneseno mišljenje nezavisne odvjetnice u predmetu C-567/20 u kojem je nedvosmisleno utvrdila da sudsko vijeće Suda Europske unije nije nadležno za odgovaranje na pitanja koja mu je uputio Općinski građanski sud u Zagrebu odlukom od 15. listopada 2020.

Važno je napomenuti da nezavisna odvjetnica, ne zastupajući pritom ničije interese u postupku, daje Sudu stručnu ocjenu o tumačenju i primjeni prava u rješavanju konkretnog predmeta. Iako je nezavisno mišljenje odvjetnica procesni stadij u postupku, u velikoj većini slučajeva sudsko vijeće Suda Europske unije zauzima slično ili isto stajalište.

Ovim mišljenjem je potvrđeno stajalište HUB-a i dijela članica da je u Hrvatskoj „slučaj Franak“ specifičan u odnosu na druge države Europske unije s obzirom na to da su odredbe izvornih ugovora doneseni prije pristupanja Hrvatske u EU.

Također, u Hrvatskoj je zakonskim rješenjem provedena konverzija, odnosno bivši korisnici kredita s valutnom klauzulom CHF su dobrovoljno konvertirali svoje obveze te su dovedeni u jednakopravni položaj s dužnicima u drugim valutama, dok su banke imale obvezu ponuditi konverziju u skladu sa zakonskim rješenjem te su u potpunosti samostalno snosile troškove konverzije.

Vjerujemo da će sudsko vijeće Suda Europske unije donijeti odluku u skladu sa stručnom ocjenom nezavisne odvjetnice te time konačno osigurati pravnu sigurnost za potrošače i banke.

Naime, Vrhovni sud je u oglednom postupku u vezi kredita u švicarskim francima već zaključio da je sporazum o konverziji sklopljen na osnovi izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju valjan i ima pravne učinke u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli te da su korisnici kredita u CHF-u izjednačeni s eurskim dužnicima i na taj način u potpunosti obeštećeni.

Slična pitanja

1 odgovor
Monika Kiris 31.10.2022. pitanje u rubrici Financije od Monika Kiris (11.1k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...