Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od Monika Kiris

Kakva je nova linija vina vinarije Benvenuti - Livio Benvenuti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Redakcija od Redakcija

Predstavljen Livio Benvenuti, nova linija vina vinarije Benvenuti

Ana Supić / Vinart d.o.o.

Linija Livio Benvenuti sastoji se od dva vina, malvazije i terana i nasljednik je dosadašnje linije Anno Domini. Na predstavljanju ove nove linije Albert Benvenuti, koji je uz Nikolu Benvenutija vlasnik vinarije Benvenuti, izjavio je kako je naziv linije posvećen ocu, Liviju Benvenutiju, osnivaču vinarije i pioniru modernog vinarstva Motovunštine.

Ana Supić / Vinart d.o.o.

Albert i Nikola Benvenuti

Nikola Benvenuti je dodatno pojasnio: 

“Linija koja se nekada zvala Anno Domini je zaslužna za mnoge naše uspjehe poput platinastih medalja na Decanteru ili trofeja na IWC-u. Zaključili smo da je toliko stasala da u arhitekturi našeg brenda traži značajniji vizualni i stilski odmak od osnovne linije. Kako ta oba naša vina, Teran i Malvazija, nisu single vineyard, već su dobivena od različitih premium položaja Motovunštine zbog težnje da se svake godine postignu savršeni balans i zrelost, vjerujemo da upravo ona najvjernije izražavaju potencijal i karakter rodnog nam Kaldira i Motovunštine. Kako je naš otac bio veliki poticatelj da se vina Motovunštine baziraju na tradicionalnim sortama našeg kraja smatrali smo da je nazvati tu liniju njegovim imenom najprimjereniji izbor.“

Prvijenci nove linije su: 

  • Teran Livio Benvenuti 2019 
  • Malvazija Livio Benvenuti 2021

Ana Supić / Vinart d.o.o.

Život nove linije od samog početka je krenuo s velikim uspjehom, jer je teran na ovogodišnjem natjecanju Vinistra osvojio šampionsku titulu najboljeg terana u Istri. 

Vinski publicist i međunarodni vinski sudac Saša Špiranec je prilikom predstavljanja istaknuo da se ovom linijom radi vidljivi stilski i kvalitativni iskorak, osobito kada je u pitanju malvazija. Zaključio je:

“Za teran možemo reći da nastavlja put izvrsnosti koji su Benvenutiji utabali u prethodnom desetljeću, nijansu je uvjerljiviji, zreo i bogat, s gotovo savršenim kiselinskim i taninskim balansom, karakterističnim za velika vina, ali malvazija je iskorak u novo, do sada neistraženo područje kada je u pitanju Motovunština. Istovremeno je raskošna i elegantna, intenzivnog malvazijskog teka bez utjecaja drva, s obiljem svježine, dugačkog i kompleksnog finiša s mineralnom notom na retrookusu. Jako dobro je iskoristila potencijal iznimne 2021. berbe i dala možda najbolju malvaziju u povijesti obitelji Benvenuti do sada.”

Slična pitanja

2 odgovora 139 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...