121 pregleda
Monika Kiris u rubrici Društvo od Monika Kiris

Znate li koliko danas muškaraci peru suđe po doma?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Svetozar Marković od Svetozar Marković

Statistički podaci o tome koliko muškarci peru suđe po kući mogu se razlikovati u zavisnosti od kulture, geografske lokacije i individualnih porodičnih dinamika. Opšte rasprostranjena percepcija je da se tradicionalno više očekuje od žena da obavljaju kućne poslove poput pranja suđa, ali sve više muškaraca učestvuje u kućnim obavezama.

U poslednjim decenijama, društva su postala svesnija i promovišu rodnu ravnopravnost i deobu kućnih poslova. To je dovelo do promene u stavovima i ponašanju muškaraca u pogledu učestvovanja u domaćinstvu. Mnogi muškarci sada preuzimaju aktivnu ulogu u kućnim poslovima, uključujući pranje suđa.

Ipak, tačne statistike o tome koliko muškaraca pere suđe danas nisu dostupne jer se navike i ponašanja ljudi razlikuju od slučaja do slučaja. U nekim domaćinstvima muškarci mogu biti redovno uključeni u tu aktivnost, dok u drugima to može biti manje često. Važno je naglasiti da ove uloge mogu varirati u zavisnosti od individualnih dogovora, želja i dinamike unutar svakog domaćinstva.

Borna Matić od Borna Matić
peru koliko žele, a tako i žene :)
+6 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

Tradicionalne postavke rodno uvjetovanih poslova boljka su današnjeg društva u cjelini, ma što god mnogi mislili o tome

Iako se načelno mnogi poslovi ne dijele više na muške i ženske, situacija u brojnim kućanstvima ipak je drugačija, što potvrđuju i mnoga istraživanja. 

Prema Eurostatu, žene su u prosjeku više od muškaraca uključene u kućanstvo i aktivnosti vezane za skrb u obitelj. U njihovoj je domeni primarno hrana, čišćenje, glačanje i pranje rublja

Stopa udjela žena u 'kućnim' poslovima znatno varira među zemljama, prosječno iznosi između 94 i 98 %.

Zašto je to tako?

Zašto je to tako pokušali su objasniti akademici Sveučilišta Cambridge svojom 'affordance' teorijom, odnosno teorijom o vjerojatnosti akcije, jer vjeruju da je ta vjerojatnost rodno uvjetovana. 

Zapravo, ono što kažu jest da će žene čim vide da je nešto potrebno napraviti (npr. počistiti ili pospremiti) – to i učiniti te usput razmišljati o tome što je još potrebno odraditi u kućanstvu. 

Muškarci će pak to isto primijetiti, ali neće osjetiti potrebu da to i naprave

Nije niti čudno da čak dvije trećine žena tvrdi da ovakav obrazac ponašanja utječe na njihovo mentalno zdravlje. Da, frustrira ih.

'Djela, a ne riječi' trebala bi biti misao vodilja kada govorimo o rodnoj jednakosti u partnerskom životu iza zatvorenih vrata. 

U više tradicionalnim društvima - poput onih u istočnoj Europi ili središnjoj Aziji - ta će parola biti manje popularna upravo zbog te tradicionalne note, odnosno očekivanog ponašanja i dužnosti spolova: muškarac je hranitelj obitelji, dok se od žena očekuje da brinu o kući i djeci. 

No, i zapad muku muči s takvim podjelama poslova iako se situacija posljednjih godina mijenja – posebice u Skandinaviji gdje, prema europskim statistikama, sve više muškaraca u kućanstvu preuzima na sebe kućanske poslove, točnije njih više od 90%.

Ove tradicionalne postavke rodno uvjetovanih poslova, međutim, nisu samo boljka pojedinaca, već i marketinške industrije koje i dalje u oglašavanju proizvoda za čišćenje najčešće koristi ženske likove. 

Iznimaka ipak ima. Primjerice, Violeta d.o.o. u svojoj trenutno aktualnoj kampanji za novi proizvod Vio sredstvo za pranje posuđa - glavnu ulogu dala je muškarcu. 

Poruka je jasna - zahvaljujući novim, poboljšanim formulama, odnosno većem postotku aktivnih sastojaka koji efikasno uklanjaju masnoću i najtvrdokornije mrlje, pranje suđa postaje jednostavan i brz posao: niti muški, niti ženski. 

Ravnopravna podjela i stvar dogovora ključ je uspješnog i sretnog te skladnog zajedničkog života. Danas je kućanske poslove – zahvaljujući nizu uređaja koji uskaču u pomoć kao i sredstvima za čišćenje s naprednim formulama koje čišćenje čine kraćim i jednostavnijim – lakše nego ikada do sada. 

Novi spot za Vio možete pogledati u nastavku: 

Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...