Monika Kiris u rubrici Društvo od

Znate li koliko danas muškaraci peru suđe po doma?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Svetozar Marković od

Statistički podaci o tome koliko muškarci peru suđe po kući mogu se razlikovati u zavisnosti od kulture, geografske lokacije i individualnih porodičnih dinamika. Opšte rasprostranjena percepcija je da se tradicionalno više očekuje od žena da obavljaju kućne poslove poput pranja suđa, ali sve više muškaraca učestvuje u kućnim obavezama.

U poslednjim decenijama, društva su postala svesnija i promovišu rodnu ravnopravnost i deobu kućnih poslova. To je dovelo do promene u stavovima i ponašanju muškaraca u pogledu učestvovanja u domaćinstvu. Mnogi muškarci sada preuzimaju aktivnu ulogu u kućnim poslovima, uključujući pranje suđa.

Ipak, tačne statistike o tome koliko muškaraca pere suđe danas nisu dostupne jer se navike i ponašanja ljudi razlikuju od slučaja do slučaja. U nekim domaćinstvima muškarci mogu biti redovno uključeni u tu aktivnost, dok u drugima to može biti manje često. Važno je naglasiti da ove uloge mogu varirati u zavisnosti od individualnih dogovora, želja i dinamike unutar svakog domaćinstva.

Borna Matić od
peru koliko žele, a tako i žene :)
+6 glasa
Redakcija od
uređen od Redakcija

Tradicionalne postavke rodno uvjetovanih poslova boljka su današnjeg društva u cjelini, ma što god mnogi mislili o tome

Iako se načelno mnogi poslovi ne dijele više na muške i ženske, situacija u brojnim kućanstvima ipak je drugačija, što potvrđuju i mnoga istraživanja. 

Prema Eurostatu, žene su u prosjeku više od muškaraca uključene u kućanstvo i aktivnosti vezane za skrb u obitelj. U njihovoj je domeni primarno hrana, čišćenje, glačanje i pranje rublja

Stopa udjela žena u 'kućnim' poslovima znatno varira među zemljama, prosječno iznosi između 94 i 98 %.

Zašto je to tako?

Zašto je to tako pokušali su objasniti akademici Sveučilišta Cambridge svojom 'affordance' teorijom, odnosno teorijom o vjerojatnosti akcije, jer vjeruju da je ta vjerojatnost rodno uvjetovana. 

Zapravo, ono što kažu jest da će žene čim vide da je nešto potrebno napraviti (npr. počistiti ili pospremiti) – to i učiniti te usput razmišljati o tome što je još potrebno odraditi u kućanstvu. 

Muškarci će pak to isto primijetiti, ali neće osjetiti potrebu da to i naprave

Nije niti čudno da čak dvije trećine žena tvrdi da ovakav obrazac ponašanja utječe na njihovo mentalno zdravlje. Da, frustrira ih.

'Djela, a ne riječi' trebala bi biti misao vodilja kada govorimo o rodnoj jednakosti u partnerskom životu iza zatvorenih vrata. 

U više tradicionalnim društvima - poput onih u istočnoj Europi ili središnjoj Aziji - ta će parola biti manje popularna upravo zbog te tradicionalne note, odnosno očekivanog ponašanja i dužnosti spolova: muškarac je hranitelj obitelji, dok se od žena očekuje da brinu o kući i djeci. 

No, i zapad muku muči s takvim podjelama poslova iako se situacija posljednjih godina mijenja – posebice u Skandinaviji gdje, prema europskim statistikama, sve više muškaraca u kućanstvu preuzima na sebe kućanske poslove, točnije njih više od 90%.

Ove tradicionalne postavke rodno uvjetovanih poslova, međutim, nisu samo boljka pojedinaca, već i marketinške industrije koje i dalje u oglašavanju proizvoda za čišćenje najčešće koristi ženske likove. 

Iznimaka ipak ima. Primjerice, Violeta d.o.o. u svojoj trenutno aktualnoj kampanji za novi proizvod Vio sredstvo za pranje posuđa - glavnu ulogu dala je muškarcu. 

Poruka je jasna - zahvaljujući novim, poboljšanim formulama, odnosno većem postotku aktivnih sastojaka koji efikasno uklanjaju masnoću i najtvrdokornije mrlje, pranje suđa postaje jednostavan i brz posao: niti muški, niti ženski. 

Ravnopravna podjela i stvar dogovora ključ je uspješnog i sretnog te skladnog zajedničkog života. Danas je kućanske poslove – zahvaljujući nizu uređaja koji uskaču u pomoć kao i sredstvima za čišćenje s naprednim formulama koje čišćenje čine kraćim i jednostavnijim – lakše nego ikada do sada. 

Novi spot za Vio možete pogledati u nastavku: 

Slična pitanja

1 odgovor 116 👀
1 odgovor 493 👀
2 odgovora 353 👀
1 odgovor 57 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...