Katarina Pofuk u rubrici Posao od Katarina Pofuk

 Što je koncept Second Brain (Personal Management System) i note-taking apps (Notion, Obsidian itd.)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Žarko Srzić od Žarko Srzić
odabran od Redakcija
 
Najbolji odgovor

Radi se o konceptu koji danas svi mogu implementirati zahvaljujući napretku digitalne tehnologije. Imamo pristup znanju svake vrste kao nikada prije. Međutim, to ujedno može izazvati kontraefekt, možemo imati osjećaj da se utapamo u informacijama. 

Odmah da naglasim, koncept Second Brain nema izravne veze s umjetnom inteligencijom. Umjesto toga, radi se informacijama koje ste vi sakupili i organizirali s ciljem postizanja svojih osobnih ciljeva. Second Brain se obično kreira u jednoj od note-taking aplikacija koje imaju sjajnu mogućnost pohrane i povezivanja informacija.

Second Brain je sustav informacija koje ste sami sakupili i organizirali u nekom digitalnom alatu s ciljem postizanja svojih ciljeva.

Aplikacije kao što su Notion i Obsidian koje spominjete izvrsni su digitalni alati koji nam mogu pomoći u sakupljanju i organiziranju informacija na funkcionalan način. Dakle, ti digitalni alati ujedno služe i za organizaciju zadataka, odnosno i kao task manager. Da to iluistriramo, Second Brain je više od nekog spremnika ili foldera u kojem se pospremaju informacije. Kad "otvorimo" taj spremnik, možemo odmah uočiti na čemu radimo i koji nam je idući korak.

Naprimjer, zamislite da ste na internetu pronašli jednu korisnu stranicu koja sadrži informacije koje vam mogu biti od koristi u budućnosti. Što ćete napraviti? Ako informacije samo pročitate, nešto ćete zapamtiti, ali većinu toga ćete vjerojatno nakon nekog vremena zaboraviti. Uz pomoć spomenutih digitalnih alata te informacije možete sačuvati na sustavan način. Možete ih povezati s nekom kategorijom ili budućim projektom, i to na način kako to odgovara vašem načinu razmišljanja. Zato se taj koncept zove Second Brain. 

Budući da ti digitalni alati imaju sjajne mogućnosti pretraživanja, lako možete doći do informacija koje ste sačuvali kad vam one u budućnosti zatrebaju (future self). Na temelju tih informacija možete kreirati neki projekt koji će vas voditi do vašeg idućeg cilja. 

U svojoj knjizi Building a Second Brain Tiago Forte detaljno opisuje taj koncept. Više o tom konceptu možete saznati u YouTube videu Building a Second Brain.

Goran Gonar od Goran Gonar
Zanimljiva ideja. Hvala na informaciji.

Slična pitanja

1 odgovor 101 👀
1 odgovor 205 👀
2 odgovora 357 👀
Marija Miljević 17.11.2021. pitanje u rubrici Kupovina od Marija Miljević
1 odgovor 237 👀
1 odgovor 1.3k 👀
1 odgovor 1.4k 👀
1 odgovor 834 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...