Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od Monika Kiris

Kakav je položaj žena u hrvatskoj gastronomiji?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

Žene su neupitno značajan dio gastronomskog sektora u Hrvatskoj, kako u kuhinjama tako i u menadžmentu i vlasništvu restorana i ugostiteljskih objekata. Međutim, često se suočavaju s predrasudama, stereotipima i manjkom priznanja za svoj rad. 

A susreću se i s neravnotežom između profesionalnog i privatnog života, a često se ističe i problem rodne diskriminacije, gdje se nebrojeno puta pokazalo da žene nerijetko zarađuju manje i imaju manje mogućnosti za napredovanje u karijeri u usporedbi s muškim kolegama.

Unatoč tim izazovima, mnoge žene u hrvatskoj gastronomiji ostvaruju fantastičan uspjeh i prepoznate su kao talentirane i inovativne kuharice, vlasnice restorana i ugostiteljskih objekata te stručnjakinje u različitim područjima gastronomije. 

Neke od njih su i Katarina Vrenc, Ivana Bekavac i Ana Bako. Upravo su ove kulinarske snage komentirale kakva su njihova iskustva.

Ivana Bekavac

Ivana Bekavac, nekadašnja vlasnica zagrebačkog bistroa Kut koja ove godine pokreće novi projekt s kojim se odmiče od koncepta dnevnih jela, već će predstavljati sinergiju hrane, koktela, vina i manjih zalogaja, priznaje da je mišljenja da se dodjeljivanjem nagrada najboljim ženskim kuharicama samo doprinosi srazu među položaju žena: 

„Dok god moramo raditi diferencijaciju u terminologiji te naglašavamo ‘ženska kuharica’, mislim da je jasno kako žene i dalje nemaju niti približno isti položaj kao muški kolege u kuhinji. Probajte se sjetiti koliko puta ste čuli ‘muški kuhar’. Tu negdje priča o ravnopravnosti staje. Tijekom svoje karijere mnogo sam se puta susretala s predrasudama na temelju mojih godina, izgleda te svakako spola. No na kraju dana, svojim sam radom dolazila do vrhunskih rezultata, pozicija i postignuća“

Katarina Vrenc

Chefica zagrebačkog restorana Sopal Katarina Vrenc priznaje kako je položaj žena u gotovo svakoj branši još uvijek raspravljiva tema, ali ne i za nju. Ističe:

„Ono što mogu reći na temelju vlastitog iskustva položaj žena u gastronomiji u hrvatskoj je u potpunosti ravnopravan s položajem muškaraca. U svojoj najbližoj poslovnoj okolini zaista ne vidim razliku. Međutim, i dalje imamo puno manje ženskih chefica, nego muških kolega. Sigurna sam da je više razloga zbog čega je to tako. Zapravo, iako se još uvijek žene povezuje uz kuhaču i šporet kada je riječ o profesionalnim kuhinjama, mislim da je situacija u potpunosti drugačija. Zašto smo tu palicu prepustile muškarcima, to je dobro pitanje. Osobno ne radim razliku između muških i ženskih kolega. Volim misliti da se nitko neće, pričajući o nečijem uspjehu ili dugogodišnjem trudu i radu, referirati na nečiji spol, godine, nacionalnost ili neke druge nebitne razlike“

Ana Bako

I vrsna chefica Ana Bako osvrnula se na ovu temu, rekavši:

„Komentirati položaj žena u gastro industriji mogu samo kao vanjski promatrač, mama, domaćica, private chef te žena chefa. Ne bih tu dijelila poslove i napore na muške i ženske. Smatram da je jednako veliki trud,  fizički i psihički, potreban i muškim i ženskim chefovima kako bi se dokazali i održali na gastro sceni. I žene i muškarci svaki po svojoj osobnosti na tanjure stavljaju svoj potpis iz kojeg se itekako da iščitati i njihov karakter. Mnoge su žene poput Ane Ugarković, Petre Jelenić, Marine Gaši, Ane Grgić, Priske Thuring i drugih, snažno obilježile hrvatsku gastro scenu, a neke su tek na putu da to učine“

Foto: Karlo Pavlić / Hook & Cook

Slična pitanja

1 odgovor 275 👀
2 odgovora 654 👀
2 odgovora 229 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...