117 pregleda
Monika Kiris u rubrici Umjetnost i kultura od Monika Kiris

Kojim fotografijama je Mak Vejzović uprizorio atelijer svog oca (Fadil Vejzović)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+13 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Hrvoje Hladnik

Mak Vejzović otvorio vrata očevog ateljea kroz izložbu "Atelijer"

Prazno platno, simbol praznine koja je ostala u ateljeu nakon odlaska čuvenog slikara i grafičara Fadila Vejzovića, bilo je inspiracija za stvaranje izuzetnih fotografija nastalih objektivom Maka Vejzovića

Fotografija Maka Vejzovića sa izložbe "Atelijer" - Nered

Kroz devet autorskih fotografija prenesena je duša i atmosfera tog intimnog prostora stvaranja njegova oca. Na taj je način Mak Vejzović pronašao svoj način suočavanja s gubitkom prenoseći osjećaje i uspomene kroz fotografsko stvaralaštvo. 

Umjetnički projekt i izložba pod nazivom “Atelijer”, koja otkriva duboku emotivnu vezu Maka Vejzovića s očevim ateljeom nakon njegove smrti, otvorena je u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u centru Zagreba.

“Atelijer skriva tri najvažnije slike koje je Fadil ikada napravio, jer je na tim slikama ono što je njemu bilo najvažnije u životu - a to su portreti Majde, Enesa i Maka Vejzovića. I te su slike stajale uvijek kraj ulaznih vrata kako bi bile prvo što vidi kada uđe u svoj atelje i zadnje kada izlazi iz njega. I mislim da je upravo Makova izložba ta četvrta slika i portret koji Fadil nikada nije napravio - autoportret. Fadilova prisutnost na ovim fotografijama je evidentna. I zato četvrtu najvažniju sliku nije naslikao Fadil, nego ju je fotografirao Mak.”

...rekao je Zoran Maljković, jedan od najuspješnijih književnih urednika i dugogodišnji prijatelj i bliski suradnik obitelji Vejzović.

Fotografija Maka Vejzovića sa izložbe "Atelijer" - Prazno platno

“Na ove fotografije ćemo, kao na prazan prostor, upisivati Fadila. Vidjet ćemo ga kako ulazi, kako stavlja portrete, kako pravi taj svoj skladan umjetnički nered. Čini mi se da te prekrasne fotografije predstavljaju dječju bojanku koja ima čvrste linije i koju mi imamo pravo nadograđivati svojim, iskustvenim pričama.”

...osvrnula se Julijana Matanović, poznata hrvatska spisateljica i književna kritičarka. 

Dodala je kako je izlog Knjižnice najbolje mjesto za fotografije iz projekta Maka Vejzovića, jer omogućuje svima koji prolaze da zavire u atelje. Zaključila je:

“Ovdje se u svakoj fotografiji vidi sinovljeva ljubav prema umjetnosti i ocu. Pa se ja na kraju pitam čiji li je?”

Fotografija Maka Vejzovića sa izložbe "Atelijer" - Kistovi

Izložba “Atelijer” Maka Vejzovića, koja na specifičan način zaokružuje iznimno bogatstvo stvaralaštva jednog velikog umjetnika i istodobno predstavlja način suočavanja s obiteljskim gubitkom, ostaje izložena do 26. srpnja 2023. u izlogu Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Goran Gonar od Goran Gonar
Lijepa kompozicija boja i oblika na slikama
Bravo Mak!

Slična pitanja

1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...