Marko Radić u rubrici Web Poslovanje od

Kojim metodama se može i kako konkurirati na web (online) tržištu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Ivan Bilić od

Prvo malo teorije o konkuriranju na tržištu. Za uvod.

Što je to konkurencija? Konkurencija je borba između sudionika na tržištu. Što je više sudionika, veća je konkurencija. Što se tu događa? Događa se borba interesa sudionika. Npr. sudionici nameću svoje interese, a kupci pak svoje. Za kupce je dobro da bude što oštrija konkurencija, što naravno ne odgovara baš svim sudionicima.

Konkurencija tako motivira sudionike da nude nove, bolje proizvode, zatim po povoljnijoj cijeni, sa boljim uvjetima prodaje, kvalitetom, karakteristikama, uz bolju promociju, te bolji način distribucije.

Općenito gledano, pozitivna konkurencija dijeluje stimulativno na tržište, sudionici se bore i unapređuju da bi opstali. Opet općenito, pozitivna konkurencija ima veliki utjecaj na razvoj društva. No, problem je što konkurencija može biti i negativna tj. nelojalna konkurencija. Dakle, postoje ove konkurencije:

  1. lojalna i zdrava, te dozvoljena konkurencija
  2. nelojala (nedozvoljena) konkurencija 

Nelojalna konkurencija je kopiranje imena, brenda, zaštitnog znaka, reklamiranje kojim se stvara zabluda među kupcima (npr. netočni podaci, iznošenje neistina o svojim konkurentima, prikrivanje mana robe, dovodjenje kupaca u zabludu, neovlaštena upotreba oznake zakonom zaštićene, žig, oznake kvaliteta, upotreba imena drugog proizvodjača, zloupotreba autorskih prava, nanošenje izravne štetu drugom sudioniku na bilo koji način.

Ono što ti je bitno za biznis na webu je da se osigurate na najbolje moguće načine od nelojalne konkurencijem uz pomoću dobranmjernih iskusnih poduzetnika, pravnika, pa sve do (ako treba) fizičke i tehničke zaštite. Naravno, razina osiguranja ovisi o poslovnom modelu i čime se bavite.

Druga stvar koja je bitna, jednostavnim rječnikom rečeno, je da budete "pametniji" od zdrave konkurencije i da upravo, kao što gore kaže tekst, budete motivirani da napravite (gore navedene) korake da budete što bolji na tržištu. To nije lako, ali nije ni nemoguće. Uspješni poduzetnici su uspjeli. Da li ste i Vi uspješan poduzetnik? :-)

+12 glasa
Filip Jurišić od
odabran od Marko Radić
 
Najbolji odgovor
Pitanje koje ste postavili je dosta opširno i teško je jednoznačno odgovoriti na njega. U osnovi nisam siguran da razumijem o čemu se točno radi kada kažete web (online tržištu) - da li se radi o programiranju za web ili o nuđenju nekih proizvoda/usluga na webu.

Moja pretpostavka je da se radi o ovome drugome pa ću u tom smjeru i odgovorit.

Konkurirati na webu je dosta komplicirano zato što je konkurencija kao takva ogromna i svima dostupna (naravno uz nekakvo poznavanje barem engleskog jezika). Međutim ono što može biti vaša prednost je u svakom slučaju traženje tržišne niše kao prvo i osnovno. Tržišna niša je uža odrednica tržišta koja traži određenu razinu specijalizacije. Npr. ako pišete blog o kuhanju to je već određena niša međutim možete i uže definirati nišu pa pisati blog o kuhanju samo predjela. Dakle što više sužavate svoju nišu smanjujete potencijalnu konkurenciju svojim specijaliziranjem za to tržište.

Nadalje konkurentnost se može postići još nekim načinima - niskom cijenom, diferencijacijom ponude u odnosu na ostale konkurente, inovativnošću (nudite nešto što nitko drugi ne nudi ili na drugačiji način) ili recimo operativnom efikasnošću (dakle vi zbog svoje interne organizacije možete brže i bolje ispuniti želju korisnika).

U svakom slučaju ovo nije jednostavno pitanje i ovisi o jako puno parametara o vašem poslovanju i vašim ciljevima.

Slična pitanja

5 odgovora 719 👀
Goran Dren 14.03.2014. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
2 odgovora 737 👀
1 odgovor 190 👀
1 odgovor 283 👀
2 odgovora 639 👀
Zoran Jurić 22.09.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Zoran Jurić
5 odgovora 3.6k 👀
11.12.2013. pitanje u rubrici Kupovina od i_mark
3 odgovora 1.3k 👀
11.12.2013. pitanje u rubrici Internet od i_mark
3 odgovora 856 👀
1 odgovor 928 👀
Znatkica 08.10.2020. pitanje u rubrici Internet od Znatkica
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...