Što je to web-trgovina?

1,679 pogleda
pitano 11.12.2013. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika i_mark
recategorized 22.03.2014. od korisnika Znatko
Prilikom poslovanja na webu tj. traženja pojma e-poslovanje i online biznis na tražilicama susreo sam se i s pojom web-trgovina. Što je to i što sve uključuje? Treba mi za seminarski rad.

4 odgovor(a)

+9 glasova
Hrvoje odgovoreno 11.12.2013. od korisnika Hrvoje Superaktivan (5,824 bodova)
selected 11.12.2013. od korisnika Znatko
 
Najbolji odgovor
Internet trgovina (web shop, web dućan, online trgovina, e-trgovina, internet dućan, web trgovina) je najčešće sastavni dio web poslovanja, a sastoji se od:
  • distribucije,
  • trgovine,
  • marketinga,
  • prodaje
Web-trgovina omogućuje posjetitelju (kupcu) naručivanje proizvoda i usluga putem Interneta. Internet trgovina (web shop) se smatra trenutno najisplativijom vrstom trgovine zbog logističke nekompliciranosti i malih troškova pokretanja i vođenja. S obzirom da sve fizičke trgovine (klasične trgovine) može zamjeniti jedan jedini web shop, osjetno je jeftinije imati internet trgovinu.
 
Poslovni proces web-trgovine

Poslovni proces web-trgovine ima mnoge paralele sa poslovnim procesom klasične trgovine zbog operativnog poslovanja, zaključivanja posla, isporuke robe (prozivoda ili usluga), te zbog samog čina plaćanja. Plaćanje se obavlja elektronskim putem, npr. bezgotovinskom uplatom.

Danas je najčešći oblik plaćanja - kreditnim karticama. 

Web-trgovine danas u praksi imaju niz administrativnih i zakonskih izazova koje države trebaju riješiti kako bi olakšale web poslovanje za web-trgovine.

Što web shop nudi kupcima? 

Internet trgovina (web shop) kupcima pak omogućava sljedeće prednosti:

  • izbjegavanje gužve,
  • štednju vremena,
  • raspoloživost trgovine od 0 do 24h, te
  • odabir najpovoljnijeg proizvoda.

Također, ubuduće se očekuje mnogo više "online" kupaca i kod nas.

Kako je danas web trgovina dovoljno sigurna (vezano uz plaćanje; što mnogi još ne razumiju kod nas), usporedo će se razvijati i bolji sigurnosni sustavi koji će kupcima omogućiti još veću sigurnost koja će im u potpunosti ukloniti strah od kupnje putem Interneta.

 

+9 glasova
bilja odgovoreno 07.04.2014. od korisnika bilja Superaktivan (1,378 bodova)

Web trgovina (WEB SHOP) je software za profesionalno predstavljanje i prodaju proizvoda i usluga na webu 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. 

Standardni web shop podržava različite načine plaćanja: MasterCard, American Express (Amex), Diners, VisaKreditne kartice (uz mogućnost online autorizacije kartica u stvarnom vremenu), pouzećem (poštaru) ili virmanom, općom uplatnicom, te internet bankarstvom.

Standardni web shop nudi 100% sigurnu online prodaju i kupovinu na webu samo ako podržva svjetski standard 128-bitnog SSL šifriranja za sigurnu kupovinu na webu. 
+7 glasova
svetozar odgovoreno 16.04.2014. od korisnika svetozar Aktivan (809 bodova)
U mnogo literature nalazimo različite definicije web-trgovine. Kratka definicija objašnjava da je e-trgovina (web-trgovina) kupovina i prodaja robe, usluga i informacija putem kompjuterskih mreža, uključujući i internet.

Web-trgovina uključuje i elektronski transfer novca, upravljanje lancem snabdevanja, e-marketing, elektronsku razmenu podataka, i automatske sisteme za sakupljanje podataka. U ispunjavanju svojih zadataka, web-trgovina koristi pored interneta, i elektronsku poštu i mobilne telefone.

Značenje izraza web-trgovina se menjalo tokom vremena. Prvobitno, označavao je olakšavanje poslovnih transakcija korišćenjem tehnologije, kao što je Elektronska Razmena Podataka u cilju slanja poslovnih dokumenata (porudžbenica, faktura...) elektronski. Kasnije, uključene su i aktivnosti, zajednički nazvane Mrežna trgovina - kupovina i prodaja robe i usluga, i elektronsko plaćanje putem Mreže (World Wide Web).

Kada je Mreža postala mnogo poznatija među širom publikom, 1994., mnogi eksperti su predviđali da će e-trgovina ubrzo postati vodeći ekonomski sektor. Međutim, trebalo je nekoliko godina da sigurnosni protokoli postanu dovoljno razvijeni, široko rasprostranjeni. Kao posledica, između 1998. i 2000. godine, veliki broj kompanija u SAD-u i Evropi razvio je samo osnovne sajtove.

Nakon 2005. godine, web-trgovina se veoma afirmisala u svim većim gradovima širom Severne Amerike, Zapadne Evrope, i određenih Istočnoazijskih država, kao i u gradovima Ruske federacije.

Web-trgovina pruža niz mogućnosti za direktnu prodaju i to: nisu potrebne skupe nekretnine niti aranžiranje izloga, neophodno je minimalno prodajno osoblje, postoji mogućnost da se prodaje kupcima na bilo kojem geografskom području, omogućena je trenutna komunikacija, prezentuje se interaktivni multimedijalni katalog koji može da pruži onoliko informacija koliko kupac želi (bez skupih klasičnih kataloga i poštanskih troškova), veoma brzo se može prilagođavati promenama prodajnih cena i nivou zaliha, velika je mogućnost adaptacije zahtevima kupaca.

S druge strane, javljaju se i određeni problemi u prodaji preko interneta: mnogi potencijalni kupci još uvek ne koriste internet, mnogi nemaju brze veze, kupovina preko interneta zahteva veliku dozu poverenja (sa obe strane) i bezbednost obavljanja transakcije. Ovde je neophodno navesti i set osnovnih stvari koje web-trgovca čine uspešnim, kao što su: popusti, super selekcija i bogata ponuda, posebne usluge koje kupce podsećaju na važne datume, komfor - jer kupci mogu kupovati iz fotelje, non-stop, mesecima unapred...

U poslednjih nekoliko godina broj proizvoda dostupnih na internetu raste velikom brzinom, i ti proizvodi mogu biti kategorizovani kao usluge, digitalni i fizički proizvodi. Kupci uživaju pogodnosti web-trgovine, bilo da traže kompjuterske programe ili poljoprivredne proizvode.

Trenutni trend u svetu je da kupci preko web-trgovine kupuju organske poljoprivredne proizvode, o kojima na internetu postoji mnogo informacija. Poljoprivredna gazdinstva koja osiguraju takve informacije, imaju veliku prednost nad svojom konkurentima koji prodaju na konvencionalan način.
Zoran commented 29.04.2014. od korisnika Zoran Superaktivan (4,423 bodova)
e jesi se raspisao :P
+3 glasova
Gospodin26 odgovoreno 25.04.2014. od korisnika Gospodin26 Aktivan (908 bodova)

Web trgovina (eng. web shop) je aplikativan sustav s klasičnim oblikom trgovanja koji je preslikan na internet gdje se kroz katalošku ponudu proizvoda i usluga odabire zadovoljenje željenih potreba "umetanjem istih u košaricu", te plaćanjem putem kreditnih kartica (rijeđe kod nas) ili virmanom (češće kod nas).

Plaćanje putem kreditnih kartica smatra sepotpunom digitalizacijom trgovanja putem interneta, te je poslovanje za web trgovinu puno jednostavnije u tom slučaju zbog kompatibilne evidencije plaćanja sa web dućanom. No, ipak - što zbog navika potrošaća, što zbog (ne)povjerenja, te i zbog zakonskih ograničenja kod nas - virmansko plaćanje je i dalje zastupljenije. Ipak, često se ono danas odvija kroz proces "slanje ponude->plaćanje internet bankarstvom" (a ne "slanje ponude->plaćanje na šalteru banke") tako da u globalu možemo reći da narudžbu i plaćanje kupci provode online, ali su to dva odvojena procesa. 

Razvojem interneta, pokretanje web dućana je postalo vrlo jednostavno uz niz prednosti u poslovanju naspram klasičnog "uličnog dućana". No, cijeli niz needuciranih djelatnika, ovog novog oblika trgovanja, koji su radili u kod domaćih/regionalnih web dućana (eng. webstore), natjerali su svojim postupcima online kupce da se orjentiraju prema inozemnoj (svjetskoj) ponudi. 

Slična pitanja

1 odgovor 175 pogleda
2 odgovora 280 pogleda
Zoran pitano 22.09.2014. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Zoran Superaktivan (4,423 bodova)
5 odgovora 224 pogleda
2 odgovora 292 pogleda
1 odgovor 977 pogleda
pitano 11.12.2013. u kategoriji Web Primjena od korisnika jadran2014
2 odgovora 132 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,048 pitanja

2,664 odgovora

1,319 komentara

687 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...