u rubrici Kupovina od
promjena rubrike od Znatkica
Prilikom poslovanja na webu tj. traženja pojma e-poslovanje i online biznis na tražilicama susreo sam se i s pojom web-trgovina. Što je to i što sve uključuje? Treba mi za seminarski rad.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

5 odgovor(a)

+22 glasa
Biljana Tandara od

Web trgovina (WEB SHOP) je software za profesionalno predstavljanje i prodaju proizvoda i usluga na webu 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. 

Standardni web shop podržava različite načine plaćanja: MasterCard, American Express (Amex), Diners, VisaKreditne kartice (uz mogućnost online autorizacije kartica u stvarnom vremenu), pouzećem (poštaru) ili virmanom, općom uplatnicom, te internet bankarstvom.

Standardni web shop nudi 100% sigurnu online prodaju i kupovinu na webu samo ako podržva svjetski standard 128-bitnog SSL šifriranja za sigurnu kupovinu na webu. 

+20 glasa
Hrvoje Novak od
odabran od Znatko
 
Najbolji odgovor
Internet trgovina (web shop, web dućan, online trgovina, e-trgovina, internet dućan, web trgovina) je najčešće sastavni dio web poslovanja, a sastoji se od:
  • distribucije,
  • trgovine,
  • marketinga,
  • prodaje
Web-trgovina omogućuje posjetitelju (kupcu) naručivanje proizvoda i usluga putem Interneta. Internet trgovina (web shop) se smatra trenutno najisplativijom vrstom trgovine zbog logističke nekompliciranosti i malih troškova pokretanja i vođenja. S obzirom da sve fizičke trgovine (klasične trgovine) može zamjeniti jedan jedini web shop, osjetno je jeftinije imati internet trgovinu.
 
Poslovni proces web-trgovine

Poslovni proces web-trgovine ima mnoge paralele sa poslovnim procesom klasične trgovine zbog operativnog poslovanja, zaključivanja posla, isporuke robe (prozivoda ili usluga), te zbog samog čina plaćanja. Plaćanje se obavlja elektronskim putem, npr. bezgotovinskom uplatom.

Danas je najčešći oblik plaćanja - kreditnim karticama. 

Web-trgovine danas u praksi imaju niz administrativnih i zakonskih izazova koje države trebaju riješiti kako bi olakšale web poslovanje za web-trgovine.

Što web shop nudi kupcima? 

Internet trgovina (web shop) kupcima pak omogućava sljedeće prednosti:

  • izbjegavanje gužve,
  • štednju vremena,
  • raspoloživost trgovine od 0 do 24h, te
  • odabir najpovoljnijeg proizvoda.

Također, ubuduće se očekuje mnogo više "online" kupaca i kod nas.

Kako je danas web trgovina dovoljno sigurna (vezano uz plaćanje; što mnogi još ne razumiju kod nas), usporedo će se razvijati i bolji sigurnosni sustavi koji će kupcima omogućiti još veću sigurnost koja će im u potpunosti ukloniti strah od kupnje putem Interneta.

 

+14 glasa
Svetozar Marković od
U mnogo literature nalazimo različite definicije web-trgovine. Kratka definicija objašnjava da je e-trgovina (web-trgovina) kupovina i prodaja robe, usluga i informacija putem kompjuterskih mreža, uključujući i internet.

Web-trgovina uključuje i elektronski transfer novca, upravljanje lancem snabdevanja, e-marketing, elektronsku razmenu podataka, i automatske sisteme za sakupljanje podataka. U ispunjavanju svojih zadataka, web-trgovina koristi pored interneta, i elektronsku poštu i mobilne telefone.

Značenje izraza web-trgovina se menjalo tokom vremena. Prvobitno, označavao je olakšavanje poslovnih transakcija korišćenjem tehnologije, kao što je Elektronska Razmena Podataka u cilju slanja poslovnih dokumenata (porudžbenica, faktura...) elektronski. Kasnije, uključene su i aktivnosti, zajednički nazvane Mrežna trgovina - kupovina i prodaja robe i usluga, i elektronsko plaćanje putem Mreže (World Wide Web).

Kada je Mreža postala mnogo poznatija među širom publikom, 1994., mnogi eksperti su predviđali da će e-trgovina ubrzo postati vodeći ekonomski sektor. Međutim, trebalo je nekoliko godina da sigurnosni protokoli postanu dovoljno razvijeni, široko rasprostranjeni. Kao posledica, između 1998. i 2000. godine, veliki broj kompanija u SAD-u i Evropi razvio je samo osnovne sajtove.

Nakon 2005. godine, web-trgovina se veoma afirmisala u svim većim gradovima širom Severne Amerike, Zapadne Evrope, i određenih Istočnoazijskih država, kao i u gradovima Ruske federacije.

Web-trgovina pruža niz mogućnosti za direktnu prodaju i to: nisu potrebne skupe nekretnine niti aranžiranje izloga, neophodno je minimalno prodajno osoblje, postoji mogućnost da se prodaje kupcima na bilo kojem geografskom području, omogućena je trenutna komunikacija, prezentuje se interaktivni multimedijalni katalog koji može da pruži onoliko informacija koliko kupac želi (bez skupih klasičnih kataloga i poštanskih troškova), veoma brzo se može prilagođavati promenama prodajnih cena i nivou zaliha, velika je mogućnost adaptacije zahtevima kupaca.

S druge strane, javljaju se i određeni problemi u prodaji preko interneta: mnogi potencijalni kupci još uvek ne koriste internet, mnogi nemaju brze veze, kupovina preko interneta zahteva veliku dozu poverenja (sa obe strane) i bezbednost obavljanja transakcije. Ovde je neophodno navesti i set osnovnih stvari koje web-trgovca čine uspešnim, kao što su: popusti, super selekcija i bogata ponuda, posebne usluge koje kupce podsećaju na važne datume, komfor - jer kupci mogu kupovati iz fotelje, non-stop, mesecima unapred...

U poslednjih nekoliko godina broj proizvoda dostupnih na internetu raste velikom brzinom, i ti proizvodi mogu biti kategorizovani kao usluge, digitalni i fizički proizvodi. Kupci uživaju pogodnosti web-trgovine, bilo da traže kompjuterske programe ili poljoprivredne proizvode.

Trenutni trend u svetu je da kupci preko web-trgovine kupuju organske poljoprivredne proizvode, o kojima na internetu postoji mnogo informacija. Poljoprivredna gazdinstva koja osiguraju takve informacije, imaju veliku prednost nad svojom konkurentima koji prodaju na konvencionalan način.
Zoran Jurić od
e jesi se raspisao :P
+12 glasa
Dario Volarić od

Web trgovina (eng. web shop) je aplikativan sustav s klasičnim oblikom trgovanja koji je preslikan na internet gdje se kroz katalošku ponudu proizvoda i usluga odabire zadovoljenje željenih potreba "umetanjem istih u košaricu", te plaćanjem putem kreditnih kartica (rijeđe kod nas) ili virmanom (češće kod nas).

Plaćanje putem kreditnih kartica smatra sepotpunom digitalizacijom trgovanja putem interneta, te je poslovanje za web trgovinu puno jednostavnije u tom slučaju zbog kompatibilne evidencije plaćanja sa web dućanom. No, ipak - što zbog navika potrošaća, što zbog (ne)povjerenja, te i zbog zakonskih ograničenja kod nas - virmansko plaćanje je i dalje zastupljenije. Ipak, često se ono danas odvija kroz proces "slanje ponude->plaćanje internet bankarstvom" (a ne "slanje ponude->plaćanje na šalteru banke") tako da u globalu možemo reći da narudžbu i plaćanje kupci provode online, ali su to dva odvojena procesa. 

Razvojem interneta, pokretanje web dućana je postalo vrlo jednostavno uz niz prednosti u poslovanju naspram klasičnog "uličnog dućana". No, cijeli niz needuciranih djelatnika, ovog novog oblika trgovanja, koji su radili u kod domaćih/regionalnih web dućana (eng. webstore), natjerali su svojim postupcima online kupce da se orjentiraju prema inozemnoj (svjetskoj) ponudi. 

+8 glasa
Mario Bedeković od

Fraza "web-trgovina" ili "e-trgovina" ili čak i "web-shop" odnosi se na aktivnost kupnje i preprodaje roba i usluga korištenjem internetskih kanala za obavljanje kupnje ili preprodaje. 

Kombinacija internetskih transakcija, platforme za menadžiranjem opskrbom, sustava upravljanja zalihama roba i organizacijom pružanja usluga, EDI sustava, sustava internet bankarstva i sustava prikupljanja podataka čini sustav web-trgovine. Internet služi kao primarni kanal web-trgovine.

Poslovna inteligencija koja se koristi na internetskom sjedištu web-trgovine prilično pomaže kod rasta direktne prodaje. Ona daje mnogo podataka o dostupnosti proizvoda i usluga web-trgovine i to objedinjeno na jednom mjestu, kroz jednostavno uporabljivo korisničko sučelje, primjenom različitih fleksibilnih načina online plaćanja, te pružanjem akcijskih primamljivih programa dobavljača, te ostale prodajne i logističke prednosti.

Slična pitanja

3 odgovora 1.2k 👀
11.12.2013. pitanje u rubrici Internet od i_mark
2 odgovora 2.7k 👀
Zoran Jurić 08.04.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Zoran Jurić
1 odgovor 403 👀
1 odgovor 362 👀
1 odgovor 187 👀
5 odgovora 665 👀
Goran Dren 14.03.2014. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
1 odgovor 224 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.6k komentara

1.6k korisnika

...