262 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Društvo od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Znatko

Dali je Vinča bila civilizacija i dali je točno da je ista naj starija u evropi..
ako je ista imala sve značajke jedne civilizacije..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+17 glasa
Goran Gonar od Goran Gonar
odabran od Frenki (Ilija) Atajić
 
Najbolji odgovor

Ako ne najstarija u Europi, ali je svakako Vinčanska civilizacija (ili Tordoška) bila jedna od najstarijih civilizacija u Europi (od 5500. do 3500. g. pr. Kr.). Nalazila se na području današnje:

  • Srbije,
  • Rumunjske,
  • Bugarske i
  • Hrvatske.

Vinčanska civilizacija je bila visoko razvijena i imala je mnoge značajke koje su općenito karakteristične za civilizacije. To znači da su njeni stanovnici bili poljoprivrednici, stočari, obrtnici i trgovci. Imali su razvijenu arhitekturu, umjetnost i religiju. 

Vinčanska umjetnost

Samo Vinčanska umjetnost je bila izvor mnogih kulturnih dostignuća koja su inspirirala kasnije generacije, a da ne kažem da su stanovnici Vinče bili začetnici raznih novih tehnologija i ideja, koje su se kasnije proširile diljem Europe. Na slici gore vidimo Vinčanska kućna božanstva kao male figurice.

Da li je baš najstarija...? Ne bih rekao. Zašto? Jer ne mogu pronaći na internetu nikakav dokaz osim rasprava o tome. Možda jednostavno nismo otkrili još starije civilizacije.

Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Točno gorane - ali , nas su programirali tako da nam britanci pišu povjest - tako da su vinču smjestili - kulturu, umjesto u civilizaciju.. što je velika nepravda - jer svi se pozivaju na encikopoediju britanicu , a to je priča za sebe.
Goran Gonar od Goran Gonar
Evo ispravio iz kultura u civilizacija. Nema mi smisla kultura kad je nedvojbeno to civilizacija.
+14 glasa
Branka Begić od Branka Begić
uređen od Branka Begić

Kažu arheolozi za njih da su nisu imali hijerarhijsko-političko uređenje. U toj neolitskoj zajednici Vinča nemate ni poglavice, niti bogate svećenike. Nemaju ratnika, nemaju ratova i žive u miru. A svejedno su bili najveća i najnaprednija europska pretpovijesna civilizacija, tamo negdje 5.000 godina prije Kr. (dakle SAMO prije 7.000 godina!). U miru su se širili pa su tako prepoznati i danas od znanstvenika kao zajednica koja je nastanjivala teritorij veći od teritorija bilo koje neolitske kulture u Europi - upravo na području današnjeg Balkana.

Ime Vinča je dobila po današnjem istoimenom mjestu u Srbiji gdje su pronašli nalazište koje govori da bi to mjesto mogli nazvati - "glavni grad" zajednice Vinča.

Vinča civilizaciju smatraju koljevkom europljana. Uistinu bi mogla biti najstarija zajednica ljudi. Ali samo ako buduća arheološka nalazišta ne nađu neku još stariju kulturu odnosno civilizaciju od Vinče. Za sada je najstarija.

+6 glasa
Darija Gorić od Darija Gorić

Pričaju da je neka civilizacija bila prije Vinče u Turskoj.... Gobekli TepeTurskoj

Kao nešto starija 500 ili tisuću godina ranije. Ali do sada su istražili tek 5% lokaliteta...

Da li se to onda smatra da je starija od Vinče ili se još treba potvrditi ??!?? ne znam...

Dina Kljajić od Dina Kljajić
Današnja Turska je tek djelićem u Europi. Sad, koliko je to europska zemlja...
Dina Kljajić od Dina Kljajić
I još... Göbekli Tepe je sagrađen prije 12.000 godina. :) To zbunjuje znanstvenike jer to je onda još puno ranija civilizacija od Vinče, a ne samo tisuću godina.

Slična pitanja

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...