Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Znanost od
promjena rubrike od Znatko
Podrumi dioklecijanove paleće su već djelomično ispod razine mora - za pretpostaviti je, da graditelji nisu gradili istu tako blizu i ispod razine mora - dali to znaći da je ista bila udaljena od mora i na višem dijelu a da se more u zadnjim stolječima diglo i potopilo podrumske prostorije - bar u onom dijelu uz more, a to sam primjetio i kod većine primorskih gradova da je razina mora za vrijeme plime na nuli ili malo ispod obale..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Darija Magdalenić od

Podizanje razine mora je najvjerojatnije posljedica globalnog zatopljenja (!!!!) jer s povećavanjem količine slobodne vode u oceanima, pa i sa zatopljavanjem vode, raste vodostaj u morima i oceanima svijeta. To se odnosi i na Hrvatsku, Jadransko more, itd.

No, dobra vijest je da sve to nije još toliko dramatično koliko se predviđa da će biti.

Zato su i podrumi Dioklecijanove palače POTENCIJALNO mogući da će se natopiti morskom vodom. Za sada još nisu ugroženi. 

+2 glasa
Adriana Horvat od

Koliko sam razumijela podrumi Dioklecijanove palače su samo popljavljeni usred obilne kiše povečanog dizanja razine more. Poplave možemo prepisati slaboj odvodnji usred oštečenja i zuba vremena te je podrum ispod razine mora. Palača je pod upravljanjem Muzeja grada Splita pa se u takvim slučajevima taj se dio zatvara za javnost (posjetitelje). Na vaše pitanje o dizanju mora mogu reći da će ovakve situacije biti sve češće s obzirom na to da je NASA obavila predviđanja prema kojima će se do 2100. godine razina Jadranskog mora dignuti za 60 centimetara. 

Slična pitanja

1 odgovor 1.1k 👀
2 odgovora 163 👀
3 odgovora 167 👀
Redakcija 04.11.2023. pitanje u rubrici Znanost od Redakcija
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...