175 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Turizam i putovanja od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Znatko

Planina Kajlaš (Kailash) je u Indiji i na istu nije zabranjeno penjanje - međutim, koliko pratim, nitko se na istu nije popeo, zašto ju alpinisti izbjegavaju, istina, ista ima za hinduse religiozno znaćenje..ali..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Borna Matić od Borna Matić

Ta planina Kailash je u Indiji i nema zakona koji zabranjuju penjanje na nju. Jednostavno nema! ALI !!! Planina je izrazito  važna za čak tri vjere - hinduizam, budizam i džainizam!!!

Eto, mnogi vjernici smatraju da je ona sveto mjesto. A drugi ljudi nisu šljam. Poštuju to! I onda baš zbog toga baš mnogi alpinisti idu da izbjegavaju tu planinu Kailash. Ono, ljudski i iz poštovanja. Poštuješ tuši dom, zar ne? E pa planinari imaju poštovanje prema vjerskim uvjerenjima lokalnog religioznog naroda. Respekt s moje strane!

Mila Validžić od Mila Validžić
Haha respekt tebi za ovaj odgovor :)
Mehmed Handžić Rasta od Mehmed Handžić Rasta
pis bro !!! neka tako i ostane
+9 glasa
Goran Gonar od Goran Gonar

Postoji vjerovanje, posebno u hinduizmu i budizmu, da je Planina Kailash sveta i da se na nju ne bi trebalo penjati.

Smatra se svetim vrhom i domom bogova.

Planina Kailash

Prema hinduističkom vjerovanju, na vrhu Kailasha nalazi se dom boga Šive i njegove supruge Parvati. U budizmu, Kailash je povezan s Avalokitješvarom, bodisatvom suosjećanja.

Mnoge vjerske tradicije smatraju penjanje na Kailash neprikladnim zbog svetog karaktera planine i mogućeg narušavanja duhovnog značenja. Bez obzira što mislili o njihovoj religiji, ipak sam uvjerenja da treba poštovati tuđa vjerovanja i tuđe tradicije. Ako lokalna kultura i religija misli da ova mjesta ne treba posjetiti jer su to sveta mjesta, neka bude tako. Iako, pitam se iz razloga što ne misle svi tako kao ja - da li je možda netko ipak osvojio ovu planinu bez da je to javno objavio?

Mehmed Handžić Rasta od Mehmed Handžić Rasta
evo bio ja :D :P

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...