48 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Obrazovanje od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Znatko
Navodno je paljenjem alexandrijske biblioteke u nepovrat izgubljeno drevno tajno znanje , pa i ono o načinu gradnje piramida..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Darija Gorić od Darija Gorić

Pa - da! Ja vjerujem da je toj biblioteci izgubljeno veliko znanje. U tom požaru iz 48. g. pr. Kr. Vjerojatno je gorila kad je rimski car Cezar opsjedao grad.

Ova biblioteka je tada bila jedna od najvećih i najvažnijih. Govorim u antičkom svijetu. Tu su se čuvali rukopisi i svitci na mnogim jezicima. Vjerojatno znamo za one na grčkom, latinskom, egipatskom i hebrejskom.

Aleksandrijska knjižnica

Kako je to izgubljeno znanje očito bilo bitno i tadašnjim ljudima, ono bi pogotovo bilo bitno današnjim povjesničarima. Ali sve je izgubljeno. Po meni je to stvarno veliki gubitak za sve nas. Za cjelokupnu ljudsku civilizaciju. Jer vjerojatno je tu bila znanja koje bi nam moglo pomoći da bolje razumijemo našu prošlost. Ovako puno toga moramo nagađati, a velik dio toga nećemo nikada ni saznati. Baš šteta.

E, ali pročitala sam da ipak... Velik dio svega toga zapisanog u Aleksandrijskoj knjižnici je sačuvan do danas. I to tako što su neki rukopisi bili kopirani prije požara. Druge su pak sačuvali u nekim drugim ondašnjim knjižnicama jer - ako je bila najveća, Aleksandrijska nije bila jedina! Stoga su povjesničari mnogo toga ipak naučili o tadašnjem čovječanstvu.

Ipak nije sve tako crno :)

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...