107 pregleda
Monika Kiris u rubrici Softver od Monika Kiris
Kako ide razvoj hrvatske gejming industrije posljednih godina? Ima li još prostora za razvoj ili pak dolazi do stagnacije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija

Hrvatska gejming industrija je u posljednjih nekoliko godina doživjela značajan razvoj zato jer ako ju gledamo od prošle 2021. godine, kada je industrija je generirala 66,4 milijuna eura prihoda, to ispada da je više od čak 3 puta (!!!) nego u 2019. godini - u godini "prije korone".

S obzirom na rast popularnosti gejminga u svijetu, a posebno u našoj balkanskoj regiji, hrvatska gaming industrija ima, naravno, odlične šanse za daljnji razvoj. Međutim, za to je potrebno da se država i dalje zalaže za razvoj IT sektora. To ide malo sporije. Također, trebaju se i hrvatske gejming tvrtke dodatno educirati. A rekao bih da im je potrebna i specijalizacija u pojedinim područjima. Npr. kako postoji interes i za razvoj PC i konzolnih igara, tako postoji interes za razvoj VR i AR igara u Hrvatskoj.

+5 glasa
Redakcija od Redakcija

Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara u suradnji s A1 Hrvatska proveo je istraživanje o hrvatskoj industriji proizvođača računalnih igara.

Istraživanje je pokazalo kako je hrvatska gejming industrija u 2022. uprihodila više od 60 milijuna eura s 10% većom ukupnom dobiti nego 2021. godine.

Hrvatska gejming industrija nastavit će rasti zahvaljujući kreativnosti i inovativnosti talentiranih profesionalaca, kao i sve većem broju domaćih razvojnih timova koji plijene pozornost publike diljem svijeta.

Veliki se korak u pravom smjeru dogodio 2021. godine, kada je Hrvatski audiovizualni centar krenuo s javnim financiranjem videoigara, a time može pohvaliti još samo 9 članica Europske unije. 

Uz to, smatra se da proizvodnja videoigara zaslužuje vlastitu potkategoriju u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, što će olakšati buduću analizu i poboljšati usvajanje povezanih politika za daljnje poticanje industrije.

„A1 Hrvatska već sedam godina ulaže u domaći gejming ekosustav, stoga nas posebno vesele podaci istraživanja o rastu industrije. Godinama kontinuirano ulažemo u promociju i širenje potencijala gejming industrije pa smo tako od ove godine krenuli i s A1 Student eChallenge esport ligom. Naš entuzijazam ponajprije dolazi od publike koju smo okupili, jer su prepoznali kvalitetu i trud koje s našim partnerima unosimo u promicanje sigurnog online okruženja i esporta.

...naglasila je Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja u A1 Hrvatska.

Cijelo istraživanje možete preuzeti OVDJE.

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...