Monika Kiris u rubrici Kompanije i karijere od

Što su sve Hrvatske vode ostvarile do 2023., a što planiraju nakon 147. godina postojanja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od
uređen od Redakcija

Hrvatske vode obilježavaju svoju 147. godišnjicu organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj u 2023. godini. Davne 1876. godine, biskup Josip Juraj Strossmayer osnovao je Društvo za regulaciju rijeke Vuke, što se smatra početkom organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj.

Tijekom godina, vodno gospodarstvo se razvijalo, ali osnovna zadaća, zaštita od štetnih učinaka vode, ostaje ključna, posebno uzevši u obzir sve učestalije klimatske promjene i ekstremne vremenske uvjete

Svake se godine obilježava Dan Hrvatskih voda, koji pruža priliku za predstavljanje projekata Hrvatskih voda, aktivnosti i radova u kontekstu obrane od poplava, posebno s obzirom na nedavne poplave u kolovozu 2023. koje su zabilježile neke od najviših vodostaja u povijesti.

Obilježavanje Dana hrvatskih voda
Obilježavanje Dana hrvatskih voda

Ova 2023. se na obilježavanju javno predstavio i modernizirani Glavni centar obrane od poplava, opremljen suvremenom tehnologijom koja će omogućiti napredniji i učinkovitiji sustav obrane od poplava u budućnosti.

Također, u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koji osigurava znatan iznos od milijardu EUR za projekte unapređenja vodnog gospodarstva, dodijelit će se 22 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti od 227 milijuna EUR s PDV-om, od čega europska sredstva čine 149 milijuna EUR.

foto: Znatko (redakcija)

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...