Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od Monika Kiris

Koje sve planove ima vinarija Istenič nakon svojih 55 godina poslovanja? Što još žele postići?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija

Treća generacija obitelji Istenič preuzima obiteljski posao

U Staroj Vasi na Bizeljskem 30. rujna 2023. godine obilježena je 55. obljetnica vinarije Istenič, koju su uživali pape i predsjednici, sportaši i umjetnici. Tada se javnosti priopćila i informacija da obiteljski posao sada preuzima treća generacija, blizanci Mark i Nik Istenič

Penina Istenić
Penina Istenić

U budućnosti će nastojati spojiti klasičnu savršenost svog djeda Janeza s eksperimentima njihovog oca Mihe, dok istovremeno tragaju za vlastitim putem u svijetu. Tijekom proslave, gosti su imali priliku kušati tri nova pjenušava vina obitelji Istenič, a troje mladih kuhara pripremilo je jela koja su se savršeno sljubila s tim vinima.

Vinarija Istenič ne bi postojala bez svog osnivača, Janeza Isteniča, koji je započeo proizvoditi pjenušava vina tradicionalnom metodom u vremenima kada su ljudi za Novu godinu nazdravljali gaziranim vinima zaslađenim sirupom. Njegov sin, Miha Istenič, viziju svog oca je pretvorio u jedan od najprepoznatljivijih slovenskih brandova. Sada, blizanci Mark i Nik preuzimaju palicu od svog djeda i oca. Mark se više usmjerava na uzgoj i podrumarstvo, dok Nik radi na marketingu i upravljanju brendom.

Mark Istenić izjavljuje:

"Penine Istenič bile su pionir u mnogo čemu, i želimo nastaviti tu baštinu. Možda će naša priča krenuti u potpuno svojem smjeru, jer samo tada možemo nastaviti trend da budemo prvi. Možda neki eksperimenti neće uspjeti, ali ako uspiju jedan ili dva, postigli smo svoj cilj."

Njegov brat, Nik Istenić, dodaje: 

"Ponosan sam što možemo nastaviti obiteljsku tradiciju. Mogućnost razvoja je velika privilegija. Svjesni smo da ćemo se suočiti s izazovima zbog klimatskih promjena, ali bez obzira na okolnosti, težimo najvišoj kvaliteti i nastavljamo viziju Penina Istenič."

Obitelj Istenič planira oblikovati program pjenušavih vina u tri skupine: 

  • nefiltrirane pjenušce s minimalnim miješanjem i bez sumpora (No. 1, Rare, Cuvée Natura), 
  • klasične pjenušce (Barbara, Gourmet Rose, Prestige...)
  • aromatizirane pjenušce (Desiree). 

Osim toga, razmatraju razvoj bezalkoholnih aromatiziranih pjenušaca, kako bi privukli mladu publiku.

Isteniči žele jačati prisutnost svog brenda na društvenim mrežama i osvježiti Klub ljubitelja pjenušaca koji je osnovao njihov otac Miha prije četvrt stoljeća. Njihov cilj je stvoriti zajednicu i razvijati kulturu ispijanja pjenušaca. 

Na kraju, Mark i Nik zahvalili su svom djedu Janezu na njegovom životnom radu i poticaju da neprestano usavršavaju svoje vještine. Događaj je završio ugodnim druženjem uz premijerno kušanje triju pjenušaca i jela pripremljenih od strane mladih kuhara.

foto: Ana Supić / Vinart

Slična pitanja

4 odgovora 317 👀
1 odgovor 123 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...