70 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Društvo od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Znatko
Kako bi danas izgledao svijet, da nije bilo robovlasništva - kolonija - kad bi zapadne zemlje, vratile sve bogastvo koje su pokrali po afričkim i azijskim zemljama(npr.- francuska je 2 zemlja na svijetu po zlatnim rezervama, a nema ni jednog rudnika zlata)..koje je vaše mišljenje..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Josipa Tisaj od Josipa Tisaj

Vaše pitanje postavlja zanimljivu hipotetsku situaciju i zahtijeva razmišljanje o povijesti i njezinim implikacijama. Treba napomenuti da povijest nije crno-bijela i da je odgovor na ovo pitanje vrlo kompleksan, jer bi svijet bez robovlasništva, kolonijalizma i ekonomske eksploatacije bio potpuno drugačiji od onog koji poznajemo. Evo nekoliko mogućih scenarija:

  1. Ekonomski ravnoteža: Ako bi zapadne zemlje stvarno vratile sve bogatstvo koje su pokupile iz afričkih i azijskih zemalja, mnoge od tih zemalja bi danas imale znatno veće ekonomske resurse. To bi potencijalno rezultiralo ekonomskom ravnotežom među zemljama, s manje jaza između razvijenih i nerazvijenih ekonomija.

  2. Kulturna raznolikost: Bez kolonijalizma i robovlasništva, mnoge kulture i društva diljem svijeta zadržale bi svoju autentičnost i ne bi bile podvrgnute europskom kulturnom utjecaju. To bi rezultiralo većom raznolikošću kultura i jezika širom svijeta.

  3. Potencijalni konflikti: Iako je teško predvidjeti, može se pretpostaviti da bi svijet bez kolonijalizma imao manje povijesnih sukoba i napetosti između naroda i država. No, svijet i dalje ne bi bio bez konflikata, budući da uzroci sukoba često sežu duboko u povijest i nisu ograničeni samo na ekonomske faktore.

  4. Drugačiji ekonomski razvoj: Zemlje koje su nekada bile kolonije mogle bi imati drugačije obrasce ekonomske i političke evolucije. Možda bi neke od njih razvile vlastite ekonomske sustave ili oblike upravljanja koji se razlikuju od onih koje smo vidjeli u kapitalističkim ili komunističkim državama.

  5. Tehnološki napredak: S obzirom na veći broj suverenih država i kultura, mogli bismo vidjeti različite puteve tehnološkog razvoja i inovacija, a možda i brži napredak u nekim područjima.

Važno je napomenuti da se povijest ne može mijenjati retroaktivno, ali razmišljanje o ovim scenarijima pomaže nam bolje razumjeti složene dinamike koje su oblikovale naš svijet. Ovo su samo neke od mogućih posljedica, a stvarnost bi bila iznimno kompleksna i ovisila bi o mnogim čimbenicima i odlukama koje su bile donesene u prošlosti.

Darija Gorić od Darija Gorić
ovo je baš filozofsko pitanje.
Ali vidim da ste ste mi dali baš intrigantan odgovor. Nažalost, koliko god bi htjela da se to dogodi što piše, ta ekonomska ravnoteža među ljudima, svjesna sam da to što opisujete je hipotetski. Odnosno - utopija! ŠTeta...

Slična pitanja

1 odgovor

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...