Dina Kljajić u rubrici Financije od Dina Kljajić
uređen od Znatko

Koje tri glavne kamatne stope koje ESB (Europska Središnja Banka) koristi kao financijske instrumente svoje monetarne politike?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koja je uloga Europske središnje banke (ESB)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat

Europska Središnja Banka (ESB) je nedavno podigla kamate za 25 baznih bodova s ciljem povratka inflacije na ciljanu razinu, a one stupaju na snagu 20. rujna 2023. Ovo su tri ključne kamatne stope:

1. Kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja - nova kamatna stopa iznosi 4,5 posto

2. Kamatna stopa za mogućnost posudbe - nova kamatna stopa iznosi 4,75 posto

3. Kamatna stopa na novčani depozit - nova kamatna stopa iznosi 4,00 posto

Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Frenki (Ilija) Atajić
Meni ovdje kod ovih kamata - nešto ne štima,, a to je, da je veča kamata za - refinanciranje, od kamate za posudbu - da, pojasnimo - posudba, znači da si posudio ili digao kredit, koja je po ovome 4.75% A kamata za Refinanciranje - 4.5% - Refinanciranje, , u stvarnosti znači, da tražiš - novi kredit, da bi sa tim sredstvima pokrio stari kredit - a , to znači, da loše posluješ, jer nemožeš vratiti kredit u dogovorenom roku (crna gora , sad je uzela takav novac i platili su 8% - to je nilijarda duga za nikad dovršeni autoput prema srbiji, koji su im gradili i kredit dali kinezi) I, ova kamata od 4% za depozite mi nije jasna ???? Dali je to kamata koju oni - plačaju - deponentu novaca ili ..? A , to je jako velika kamata..praktično nezamisliva, - jer vi kad dižete Depozitarni  kredit - to vam ide ovako - tražite - 100 - morate imati npr, svojih - 20.- to je depozit - na dobiveni kredit plačate ,
recimo - 5% kamatu, a na svoj depozit - koji pri kraju kredita možete, prelomit, sa ostatkom duga - banka vam daje 0.5% godišnje - a, štedno-kreditne unije 0% . Nešto mi kod ovih cifri nije jasno - Molio bih bilo koga , da mi pojasni, dali griješim...ili....?

Slična pitanja

1 odgovor 147 👀
3 odgovora 391 👀
1 odgovor 657 👀
2 odgovora 383 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...