Monika Kiris u rubrici Financije od Monika Kiris

Da li će kamatne stope rasti ili padati tokom 2023. u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Redakcija od Redakcija

Na najiščekivanijem financijskom događaju regije - FinTech konferenciji Money Motion - na prvom su se panelu predstavnici najvećih banaka u Hrvatskoj (RBA, OTP, PBZ i Addiko) složili da su šanse za recesiju širom Europe male, a Hrvatska se nalazi u dobrom položaju. 

Naime, kamatne stope će u Hrvatskoj nastaviti svoj rast, ali to će se događati puno sporije nego u drugim članicama Europske unije zbog hrvatskog regulatornog okvira koji ograničava njihovo povećanje. Osim toga, Hrvatska će ove i narednih nekoliko godina i dalje na raspolaganju imati europski novčani priljev.

Money Motion je prvog dana održavanja, 9. ožujka 2023., okupio vodeća imena FinTech industrije i više od 1000 registriranih posjetitelja

Ukoliko želite znati više o najvećoj regionalnoj FinTech konferenciji u Zagrebu, posjetite www.money-motion.eu.

Ivan Đerek od Ivan Đerek
rast?! neka ide sve u krasan k...
+9 glasa
Dina Kljajić od Dina Kljajić

Hrvoje Stojić je u sklopu HUP-ve analize financijskog tržišta napisao sljedeće:

Suprotno donedavnim podijeljenim očekivanjima, ESB je podigla depozitnu stopu za 25 baznih bodova na 4,00%, vrlo školski, u skladu s povećanom prognozom inflacije za 2024. godinu, zbog skupljih energenata.

Istovremeno, ESB nas uvjerava kako daljnja podizanja kamata nisu potrebna budući da je monetarno stezanje već doprinijelo usporavanju rasta. 

U negativno revidiranim prognozama rasta BDP-a ističe se ono za 2024. godinu gdje ESB prognozira rast od 1% (ranije 1,5%), ali ne i recesiju, što bi se još moglo pokazati (pre)optimističnim.

U nadolazećem razdoblju će, međutim, postati jasno da povišenu inflaciju nije lako spustiti do referentne razine od oko 2%. Naime, zbog relativno snažnog rasta plaća u ovoj te sljedećoj 2024. godini, tvrtke u uslužnim sektorima se suočavaju s novom rundom povećanja troškova.

Nakon očekivanog rasta plaća od oko 5,5% u ovoj godini, ESB očekuje relativno snažno povećanje i u 2024. godini od oko 4,5%. Spomenuti razvoj troška rada je glavni razlog zašto u 2024. godini, suprotno očekivanjima većine, ne treba u dogledno vrijeme očekivati rezanje kamatnih stopa ESB-a. U ESB-u također ocjenjuju da izdašne mjere državne potpore iz zadnjih godina i dalje podižu inflaciju u 2024. te čak i u 2025. godini. MMF primjerice procjenjuje da okretanje ekonomije ‘zelenim’ tehnologijama proizvodnje podiže inflaciju za 0,2-0,4 postotnih bodova godišnje.

Suzanna Marić od Suzanna Marić
Možda nekome nije jasno iz odgovora, ali rast depozitne stope će u konačnici uzročno-posljedičnim ekonomskim prilikama, kako to obično biva, utjecati na rast kamatnih stopa.
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Bravo - Suzanna . ! Vidi se da radiš u Bankarskom sektoru - što su depoziti veči, znači da je tržište - nesigurno - kad banke moraju povečati depozite, ostaje manje para za plasman, znači, da bi se postigli, bar, predhodni rezultati, kamate treba povečati - školski primjer.

Slična pitanja

1 odgovor 135 👀
1 odgovor 67 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...