229 pregleda
Dina Kljajić u rubrici Umjetnost i kultura od Dina Kljajić

Da li je mural oslikavanje samo na zidu ili mural se može nalaziti na nekom podu ili na stropu? Ako nije to, kako se zovu slike na podu i stropu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+12 glasa
Branka Begić od Branka Begić
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Mural je naziv za jako veliku sliku. Ili kompoziciju. Znači, slika ili kompozicija koja je naslikana na velikoj površini - poput zida, stropa ili poda. Tradicionalno, murali i jesu bili oslikavani samo na zidovima. I to onda je iskonski opis značenja riječi mural.

Ipak u moderno vrijeme, murali mogu se nalaziti i na drugim površinama, kao što su podovi, stropovi, fasade zgrada, pa čak i na površinama vozila (npr. transportnih).

Stoga, mural može biti na zidu, podu ili stropu. Uobičajeno je da se murali na zidovima nazivaju zidnim muralima, a murali na podu i stropu nazivaju se podnim i stropnim muralima.

Evo dat ću nekoliko primjera za murale na podu... Ti podni murali se slikaju za ukrašavanje komercijalnih prostora, kao što su restorani, barovi i klubovi. Često su izrađeni od trajnih materijala, kao što su keramičke pločice ili kamen, ali ne nužno. Također, mogu se oslikavati pločnici i ulice, materijalima koji su relativno duže vrijeme vidljivi, ali ne i trajno.

+9 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Frenki (Ilija) Atajić
Od uvjek su Murali slikani na Zidovima, a negdje i na stropovima, na stropovima su naj više Freske u Crkvama i Katedralama .Cijeli Zagreb je u raznim muralima -ali, veliki dio je išaran raznim grafitima,, ima jako lijepih stvari, ali, imaju 2 stvari, koje mene osobno iritiraju, a to je pisanje Grafita po zidovima kuča, sa raznim sprejevima, u raznim bojama, posebno me iritira kad na nekoj novoj kuči sprejom napišu npr. SVGCT..i neznaš ni šta to znači, i to na novoj kuči. Da se razumijemo, razdvajam Murale, od Grafita, koji su ruglo u gradu - prije par dana sam, namjerno išao pješke od glavnog kolodvora, Vodnikovom ulicom, pored Botaničkog vrta, skroz do Savske ulice, sve kuče u toj ulici, sa sjeverne strane su izšarane raznim grafitima, da je to ruglo za vidjeti. Jučer sam na netu slučajno pogledao, da su neku ulicu u zagrebu ,,,,muralima,, oslikali po cijeloj ulici, , - neznam odakle ta ideja, da se slikaju ti murali, a ljudi hodaju po njima,,? Dali je to neki novi Hit, koji je došao sa ,,zapada,, ili je netko došao sam na tu ideju, nisam ništa čitao vezano uz to, nisam imao vremena,, dali su to - murali, ili grrafiti...?.neznam - kako se to slikanje po podu, tj. - po ulici zove, nemam pojma - i, tko je to odobrio, ali, meni se to ne sviđa., možda če se to nekome i svidjeti, ali, tu bi završio sa onom uzrečicom, da se o >ukusima< ne raspravlja - ako se navedeno može svesti pod ,,ukuse..?
+9 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat

Mural je zidna slika na vanjskom ili unutarnjem zidu, a značenje same riječi je "zidni" prema latinskoj riječi muralis. U zidno slikarstvo ubrajamo i freske koje oslikavaju strop i zidove. A kada je riječ o podu onda su to mozaici, ali oni također mogu biti i na zidovima i svodu.

Borna Matić od Borna Matić
Onda je ovo po novim cestama u Zagrebu po kojima se više ne može autom - mozaik, a nd mural. Ili?
Adriana Horvat od Adriana Horvat
Rekla bih da je to neka vrsta ulične umjetnosti, možda nekako u košu s grafitima.

Slična pitanja

2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...