69 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Politika od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Znatko
Kako gledate na gore navedenu činjenicu, i da usprkos tome, srbija nije dobila nikakve sankcije evropske unije - npr, u vidu da povuku svoja ulaganja u srbiju ili im oskrate kredite..itd..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Boris Marović od Boris Marović

Ne miješam se toliko u politiku koliko ju pratim pa da nešto i kažem na tu temu... Ovo je problem dualne političke prirode Srbije odnosno toga što Srbija "sjedi na dvije stolice".

Srbija ima bliske političke i ekonomske odnose s Rusijom. Rusija im je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera. A i glavni dobavljač energije (kao što je bio važan partner Europi prije rata s Ukrajinom). Srbija također ovisi o Rusiji u vojnom pogledu. Kad imaš takvu ovisnost - energija i vojska - znaš to ti je veći prijatelj! :D

Na drugoj strani Srbija je članica Vijeća Europe i kandidira za članstvo u EU. A kako je EU uvela sveobuhvatne sankcije Rusiji onda se očekuje da Srbija kao kandidat za članstvo u EU te sankcije i usvoji, no ona se do sada suzdržala od  toga. Kaže Srpska vlada da ne želi da škodi svojim odnosima s Rusijom i da sankcije neće biti učinkovite. Pa dobro, da li želiš u EU ili ne? Oni bi malo ovako, a malo onako. A to, znamo, baš i ne ide...

Srpska vlada tvrdi da Srbija mora voditi računa o svojim nacionalnim interesima i da mora voditi balans između svojih političkih i ekonomskih odnosa s Rusijom i svojih težnji za ulaskom u članstvo EU. Naravno da će im ulazak u članstvo EU zbog toga biti otežano, prolonigrano i ne znam što već... Odnosno "na dugačkom štapu" - kako bi rekli kod nas u narodu. Uglavnom, kao da su Srbi u nekom zatvorenom limbu - ne mogu niti na zapad, a niti na istok. Barem dok je ova demokratski izabrana vlada s Vučićem na čelu odraz sadašnjih glasača.

+5 glasa
Mehmed Handžić Rasta od Mehmed Handžić Rasta
iako zvanicno osudio rat u ukrajini, beograd se, za razliku od mnogih u evropi, i dalje odupire uvođenju sankcija rusiji ... to vala znamo

a zasto i ne ... kad su srbi izasli na ulice u znak podrške rusima... to je njihiva svevjecna nacional veza ...

kaze se u narodu od vjekova i starih rezima i tekovina  *** svaki Rus Srbinu je brat *** to sve govori
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Rasta - sve 5 , ali, zašto ih evropa nije kaznila radi ne uvođenja sankcija..?
Ti si napisao njihove razloge - ali, gdje je Evropski odgovor - zašto je izostao..?
Dali se to možda Evropa tim činom - ne kažnjavanjem,, želi >izviniti< za svoje sudjelovanje u bobardiranju iste..99.g. ?? Samo propitkujem, mene u životu muče - Upitnici..

Slična pitanja

2 odgovora

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...