110 pregleda
Goran Gonar u rubrici Politika od Goran Gonar

Koliko je realno da će izravna demokracija (ili direktna demokracija) zaživjeti bilo gdje u svijetu u skorije vrijeme?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koja je uloga interneta u promicanju demokracije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Frenki (Ilija) Atajić

Nikad - dok god dvije budale mugu - po tom sistemu, oređivati pravila doktoru nauka - ništa od demokracije - jer, je to ,,,volja,, večine. Trebalo se to drugačije urediti - nešto između demokracije - socijalizma i diktature - onako kako je funkcionirala Dubrovačka Republika, gdje se za mjesto  Dužda čekalo godinama na red - i, to se moglo biti samo jedan mandat - jednu godinu, ali to je nosilo određenu Titilu toj , obiteljskoj lozi - da je neki njihov predak bio - Dužd..i to volonterski - ali si prije morao pokazati svojim ponažanjem u društvu - dali ulaziš u uži krug kandidature - a, šta si stvorio - kako te društvo cijeni kao pojedinca - kao oca..itd - kriteriji su bili strogi,, a ne danas  ne sa bicikla u ministarsku fotelju - tko nije bio u stanju, - Sebi ukrasti bar jednog mercedesa, ili ga zaraditi -  prije politike - kako čemeni osigurati - Punto.....na kredit..laugh

Mario Bedeković od Mario Bedeković
Po meni bi bilo onda naprednije ovo što ima Kina - komunizam i kapitalizam. :) Iako ja to gledam objektivno i samo kao komentar za poboljšanje na ovo prastaro uređenje što predlažete iako nisam baš za to.
+8 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija

To bi bila anarhistička demokracija. Svi bi imali pravo na sve, ali bi istovremeno bili tako visokoeducirani i visokoempatični da bi uvažavali sve druge. Uglavnom, mislim da taj konstrukt "izravna demokracija" je u biti običan oksimoron. :)

I da, mislim da Vam ovo pitanje u biti daje odgovor na ovo pitanje. :)

Mario Bedeković od Mario Bedeković
Oksimoronsko društveno uređenje!
:D :)

Slična pitanja

1 odgovor

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...