Darija Magdalenić u rubrici Djeca i roditeljstvo od Darija Magdalenić

Svi ste bili djeca. Svi smo bili jednom dijete. Što je po vama najteže za svako dijete?

Ili što je vama osobno bilo najteže kada ste bili dijete?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Na koje aktivnosti upisati svoje dijete?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+12 glasa
Josipa Šagud od Josipa Šagud

Kada smo djeca najteže je, ili čak možemo reći najstrašnije, biti neprihvaćen od drugih. (Ne)prihvaćanje od strane vršnjaka jako utječe na razvoj osobnosti, navika, načina komuniciranja i slično. Osobno, imala sam tu sreću da sam se "uklapala" u društvo u kojemu sam se zatekla, ali gledajući u prošlost vidim na koje smo sve načine odbacivali određenu djecu koja nama tada nisu pasala u naš određeni kalup. Sva ta neprihvaćena djeca su razvila drugačije obrasce ponašanja. Neka djeca su kroz godine postajala sve ljuća na situaciju u kojoj se nalaze pa su npr. postajala "bezobraznija" prema vršnjacima, ali i prema učiteljima. S druge strane neka djeca su sve više povlačila u sebe i bivala sve mirnija. Kada razmišljam o tome zašto nisam ja razbila tu stigmu oko određene djece "da im pružim ruku prijateljstva", shvatila sam da sam se ja upravo toga i bojala, postati "outsider". Iskreno se nadam da su se neke stvari promijenile i da su te osobe pronašle grupu ljudi koja ih prihvaća takve kakve jesu.

+7 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Mislim da je svakom djetetu najteže shvatiti odrasle osobe

Djeca i odrasli imaju različite poglede na svijet, pri čemu djeca nisu svjesna briga i odgovornosti s kojim su suočeni odrasli. Baš zbog toga oni ne razmišljaju na isti način, što ponekad vodi do sukoba jer djeca ne shvaćaju zašto njihovi roditelji postavljaju određene granice i pravila. 

Osim toga, odrasli imaju više iskustva od djece, zbog čega djeci nije jasno zašto se roditelji ponekad donose odluke koje djeca smatraju nepravednima. 

+2 glasa
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
Prvo je kod djetetu najteže odvojiti se od roditelja i prihvatiti činjenicu da mora da boravi u nekoj od ustanova kao što je vrtić predškolsko ili škola drugo šta je najteže djetetu to je kada je neshvaćeno a pritom možda doživljava i neko od nasilja a niko ne reaguje na to onda dijete emotivno počinje da shvata da je samo i više se ne vezuje ni za koga i dolazi do neke emotivne hendikepiranosti
0 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Najteža stvar kada sam bila dijete je što me nitko od odraslih nije razumio. Ako kažem nešto što sam vidjela ili čula nitko mi ne bi vjerovao. Također odrasli kada vide da dijete ima poštovanje prema odrasloj osobi oni misle da ga se dijete boji, ako se dijete srami onda opet misle da ga se boji. Odrasli okrenu sve kako oni hoće da njima bude smiješno, što djecu jako smeta. Odrasli vole djeci dodavati lažne osobine.

Teško je bilo i dohvatiti stvari na visokim policama bez stolice.

Ako sam uzela neki uređaj, na primjer daljinski upravljač ili mobitel (u to vrijeme je bila crno bijela Nokia na tipke) odrasli bi odmah počeli paničariti: "Ne znaš, potrgat ćeš, ostavi to"... ima stvarno jako puno stvari koje su mi jako smetale.

Slična pitanja

4 odgovora 394 👀
2 odgovora 242 👀
1 odgovor 45 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...