Monika Kiris u rubrici Turizam i putovanja od

Kakva je povijest dvorca Rajhenburga, pored mjesta Krško (Slovenija)? Ovaj dvorac zvuči zanimljivo te me zanima više o njegovoj bogatoj povijesti.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Nikša Bekavac od
Dvorac Rajhenburg, smješten u Brestanici, blizu grada Krškog u Sloveniji, posjeduje bogatu i kompleksnu povijest koja seže sve do srednjeg vijeka. Prvi zapisi o dvorcu datiraju iz 12. stoljeća, kada je vlasništvo nad dvorcem imala obitelj Rajhenburg. Kroz stoljeća, dvorac je promijenio mnoge vlasnike i svaki od njih donio je nešto novo u njegovu strukturu i funkciju, čineći ga slojevitim svjedokom vremena i različitih stilova.

S aspekta arhitekture i umjetnosti u 16. stoljeću, Rajhenburg je doživio preobrazbu u renesansnom stilu, a u 17. stoljeću dobio je dodatne barokne elemente. Tijekom različitih razdoblja, dvorac je služio raznim svrhama, od rezidencije plemićkih obitelji do vojne utvrde.

U 19. stoljeću, dvorac je postao trapistički samostan, gdje su redovnici proizvodili čokoladu, sir i slavni liker Trapist. Trapisti su bili ti koji su proizvodili prvu čokoladu u Sloveniji, a proizvodnja likera i sira nastavljala se sve do dolaska Drugog svjetskog rata.

Tijekom Drugog svjetskog rata, dvorac je pretvoren u logor za interniranje, u kojem su nacisti zatočili slovenske obitelji prije nego što su ih protjerale iz zemlje. Ovo je tamno razdoblje dvorca dokumentirano i predstavljeno u muzejskom dijelu dvorca danas.

Nakon rata, dvorac je imao različite funkcije, uključujući upotrebu kao školu, azil i dom za starije. Današnji dvorac Rajhenburg služi kao muzejski prostor, pružajući uvid u njegovu bogatu povijest, od srednjovjekovne fortifikacije do trapističke manufakture i mračnog razdoblja kao internacijski logor.

Posjetitelji dvorca mogu uživati u brojnim izložbama koje prikazuju različite faze njegove povijesti, a također i u prekrasnim pogledima na okolicu, istražujući time kulturno i povijesno naslijeđe ovog impresivnog objekta.

Izvor: https://dvorciposavja.com/rajhenburg.html

https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/dvorac-tisine-mracna-proslost-mjesta-na-kojem-je-nastala-cokolada-za-careve---553470.html

https://www.gradrajhenburg.si/en/history/rajhenburg-castle
+12 glasa
Redakcija od

Kad ste u Krškom i želite na ovom mjestu provesti cijeli dan, nezaobilazno je istražiti i energiju kulture. Jedan od glavnih bisera energije kulture svakako je Grad Rajhenburg koji se nalazi na šezdeset metara visokom kamenom pristaništu iznad ušća potoka Brestanice u rijeku Savu. 


Dvorac Rajhenburg

Zgradu dvorca sagradio je između 1131. i 1147. godine moćni vlasnik posjeda, salzburški nadbiskup Konrad, o čemu svjedoči najstariji, romanički dio građevine. 

Dvorac Rajhenburg

Dugim nizom stoljeća, je uprava nad zgradom i njenim imanjem bila u rukama ministara koji su dvorcu dali ime - Reichenburg. No, 1881. godine, redovnici trapisti su kupili Rajhenburg i preoblikovali ga u samostan

Samostan je djelovao sve do travnja 1941. godine, kada su njemačke okupacijske vlasti koristile dvorac i prateće gospodarske zgrade kao logor za protjerivanje Slovenaca. Godine 1947. red trapista je raspušten, a dvorac je nacionaliziran. Godinu dana kasnije, u lipnju, otvoren je Odgojno-popravni dom za žene, a kasnije su se otvorile i druge kaznene ustanove. 

Dio izložbe u dvorcu Reichenburgu
Dio izložbe u dvorcu Reichenburgu

Nakon što je proces denacionalizacije proveden 2004. godine, dvorac je prešao u vlasništvo Općine Krško. Danas, potpuno obnovljena zgrada dvorca je dom Kulturnog doma Krško. Tijekom raznih događanja, kao što su koncerti, kazališne predstave i predavanja, posjetitelji imaju priliku upoznati povijest dvorca, mjesta i cijelog kraja kroz stalne i povremene izložbe. 

foto: Nikola Zoko & Znatkova redkacija

Slična pitanja

1 odgovor 309 👀
1 odgovor 165 👀
1 odgovor 314 👀
2 odgovora 272 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...