30 pregleda
Goran Gonar u rubrici Mediji od Goran Gonar

Da li svaki novinar ima temeljno ljudsko pravo na prigovor savjesti da ne objavljuje članak koji je kosi sa njegovim osobnim svjetonazorima?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je novinarstvo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik
odabran od Goran Gonar
 
Najbolji odgovor

Novinari imaju pravo odbiti zadatak ako se od njih zahtijeva da pišu ili objavljuju nešto što je suprotno njihovim svjetonazorskim, vjerskim ili moralnim uvjerenjima ili u što nisu profesionalno uvjereni. Ovo novinarsko pravo se naziva prigovor savjesti.

Prigovor savjesti u novinarstvu je važno pravo jer omogućuje novinarima da i dalje rade profesionalno svoj posao na način koji je u skladu s njihovim vrijednostima i načelima.

  • Dakle, novinar ima pravo odbiti zadatak ako se od njega zahtijeva da piše nešto što je protivno njegovim osobnim uvjerenjima. Na primjer, novinar koji je vegan ne bi trebao biti prisiljen pisati članak koji potiče konzumaciju mesa. Osim ako ima razumijevanja za one koji jedu mesu.
  • Može novinar jednako tako odbiti zadatak i ako se od njega zahtijeva da objavi nešto što je netočno ili nepotpuno. Na primjer, novinar koji je istražio određenu temu i utvrdio da su informacije koje mu se daju netočne (u usporedbi s drugim relevatnim izvorom), ne smije biti prisiljen objaviti takve informacije.

Novinari, koji koriste svoje pravo na prigovor savjesti, ne bi trebali za ostvarivanje svog prava snositi nikakve posljedice. A to onda znači da ne bi trebali biti kažnjeni ili otpušteni sa svog posla.

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...