71 pregleda
Redakcija u rubrici Stanovanje od Redakcija

Što čeka hrvatsko tržište nekretnina u 2024. godini?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Na nedavnoj konferenciji "Eurotransformacija: Prva godina s eurom - uzlet cijena nekretnina," stručnjaci iz financijskog i nekretninskog sektora iznijeli su prognoze za kretanje cijena financiranja i nekretnina. Očekuje se daljnji rast hrvatskog kreditnog rejtinga prema stručnjacima.

U panel-raspravi "Prva godina s eurom i inflacijom - kako ćemo se financirati u 2024. godini," istaknute su prednosti ulaska u eurozonu, ali i izazovi s kojima su se građani susreli u prvoj godini korištenja eura. 

Zbog činjenice da je Hrvatska jedna od fiskalno najdiscipliniranijih država, očekuje se da će kreditne agencije dopustiti rast kreditnog rejtinga, a kasnije će to biti nešto teže zbog strukturne reforme i
prilagodbe poslovnog okruženja. Ipak, već sada su vidljivi izazovi za poduzetnike, čije su kamate već porasle, što smanjuje investicije, budući da poduzetnik neće ući u investiciju s rizikom da mora obraditi trošak kamate koji je trenutno dvostruko veći.

Analize stručnjaka na panelu “Eksplozija cijena nekretnina i ulaganja u Hrvatskoj – koliko je trend održiv?” ukazuju na mogućnost stagnacije i pada interesa za kupnju nekretnina, uz očekivani pad cijena. Povećanje broja praznih stanova u Hrvatskoj, posebno u Zagrebu, postavlja pitanje održivosti trenutnih trendova. Visoke cijene na domaćem tržištu, prema stručnjacima, proizlaze iz poreznog tretmana turističkog najma, što čini turistički sektor poreznom oazom. 

U Hrvatskoj je, prema procjenama, trenutno 276 tisuća praznih stanova, od kojih je više od 50.000 u Zagrebu. Stambeni fond se povećao na gotovo 2,5 milijuna nekretnina dok se broj stanovnika smanjio za pola milijuna na 3,8 milijuna pa gotovo svaki Hrvat ima po jednu nekretninu.

Ipak sve manje građana ih može priuštiti, stoga se u Vukovaru za prosječnu tamošnju godišnju plaću može kupiti 21,8 kvadrata, u Zagrebu 6,7, Splitu 3,8, a u Dubrovniku tek 3,2 kvadrata.

Stručnjaci predviđaju moguću stagnaciju ili čak pad cijena nekretnina, posebno u poslovnom sektoru, dok se sektor luksuznih nekretnina čini otpornim na krize.

Tržište je prepuno preskupih rabljenih stanova, praznih stanova te teško priuštive novogradnje, stoga se u zadnje vrijeme ukazuje na kanadski model rješavanja problema praznih stanova kroz visoku poreznu stopu poreza na nekretnine.

Slična pitanja

3 odgovora
Marin Barić 14.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Marin Barić
2 odgovora
Marin Barić 14.09.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Marin Barić
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...