166 pregleda
Redakcija u rubrici Softver od Redakcija

Kako možemo primijeniti umjetnu inteligenciju (AI) za obrazovanje i edukaciju?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to umjetna inteligencija (AI)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Umjetna inteligencija može transformirati obrazovanje na različite načine, kao što su razvoj novih alata, pomoć pri kreiranju sadržaja, poboljšavanje studentskih servisa, jednostavnije kreiranje rasporeda...

Microsoft nudi širok spektar rješenja koja studentima i edukatorima omogućavaju da koriste umjetnu inteligenciju i poboljšaju svoja iskustva učenja i podučavanja.

Microsoftovi alati za učenje za studente uključuju Passage generation, besplatan alat dostupan unutar Reading Progressa i u Teamsima, koji pomaže studentima da vježbaju tečnost u čitanju. Profesori mogu generirati odlomke na temelju tema i razina težine koje odaberu te procijeniti vještinu čitanja studenata pomoću umjetne inteligencije.

Kako bi ubrzao rješavanje matematičkih problema, Math Assistant u OneNoteu podržava i izradu zadataka za profesore i korisne vodiče za rješavanje zadataka za njihove studente. Studenti mogu rješavati matematičke probleme korak po korak, uz objašnjenja i interaktivne grafove. Integriran je i s Microsoft Forms da bi se mogli kreirati kvizovi i procjene znanja.

Profesori mogu osigurati studentima jednak pristup učenju uz jedno od mnogih Microsoft rješenja s ugrađenim značajkama pristupačnosti, uključujući Immersive Reader – alat koji koristi umjetnu inteligenciju za poboljšanje razumijevanja pročitanog i pristupačnosti. Nudi sljedeće značajke: pretvaranje teksta u govor, prijevod, slikovni rječnik i postavke čitanja.

Studenti mogu vježbati javni nastup koristeći Speaker Coach koji pokreće umjetna inteligencija da bi student dobio personalizirane povratne informacije o svojim vještinama prezentiranja na Teams for Education sastancima ili što se tiče PowerPoint prezentacija. 

Dostupni su i alati temeljeni na umjetnoj inteligenciji koji omogućuju praćenje odluka temeljenih na podacima:

  • Power BI pomaže edukatorima u naprednom praćenju podataka. Koristi prediktivnu analizu da pruži podatke, analitiku i vizualizacije o uspješnosti i dobrobiti studenata. Umjetna inteligencija otkriva skrivene obrasce, prilike i anomalije u podacima bez potrebe za kreiranjem vlastitih prilagođenih modela temeljenih na umjetnoj inteligenciji.
  • Edge i Bing funkcionalnost AI chata može generirati planove lekcija ili profesorima dati ideje koje mogu isprobati tijekom predavanja
  • Bing Chat Enterprise osigurava da svi podaci budu zaštićeni i ne izlaze izvan obrazovne organizacije. Dok bi sve materijale prije korištenja trebao pregledati stručnjak, edukatori mogu koristiti prijedloge da im pomognu u razmišljanju, sintetiziranju informacija ili organiziranju sadržaja.

Navedeni alati temeljeni na umjetnoj inteligenciji upotpunjavaju Microsoft 365 Education, koji stvara ravnopravno okruženje za učenje, pomažući studentima da budu uspješni tijekom studija i pripreme se za buduću karijeru.

+4 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić

Umjetna inteligencija može pomoći u obrazovanju. Može biti na primjer robot koji je profesor. To bi bilo idealno zato što robot nije kao ljudski profesor koji će ocjena davati prema "boji očiju" i slično, već će biti pošten.

Naravno, i za učenje kod kuće bi dobro došla neka vrsta umjetne einteligencije, ne mora nužno biti robot, nego neki pametni softver.

Također postoje AI psiholozi. Djeci koja se nose s problemima u školi ili učenju mogu otvoreno s njima razgovarati,  opuštenije nego sa ljudskom osobom.

+4 glasa
Petar Ule od Petar Ule

Umjetna inteligencija u obrazovanju trebala bi se koristiti zbog njezine sposobnosti analiziranja velike količine podataka i usvajanja obrazaca ponašanja. 

Ukoliko bismo koristili AI alate koji prate i analiziraju obrasce učenja, to učenje bismo mogli personalizirati: 

  • Umjetna inteligencija može popratiti obrasce učenja kod učenika i tako im pomoći tako što će im davati lakše ili teže zadatke, ovisno o tome kako napreduju s učenjem
  • Time bi umjetna inteligencija olakšala posao nastavnicima koji bi lakše mogli pratiti na kojoj se razini znanja nalaze njihovi učenici
Osim toga, promatranjem uspjeha učenika umjetna inteligencija mogla bi predvidjeti njihove buduće rezultate s obzirom na vrstu i težinu gradiva. 

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...