Redakcija u rubrici Pravo od

Treba li stranka uz zahtjev za obnovu sudskog spora priložiti i presudu Europskog suda i njezin prijevod?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Monika Kiris od

Postoji slučaj u kojem je podnositeljev zahtjev za obnovu sudskog spora pred Europskim sudom uklonjen s liste predmeta jer je Vrhovni sud prihvatio zahtjev za zaštitu zakonitosti Glavne državne odvjetnice.

Europski sud za ljudska prava 8. veljače 2024. donio je odluku kojom je uklonio podnositeljev zahtjev s liste predmeta. Ovaj spor proizlazi iz presude istog Suda od 4. listopada 2018. u slučaju Kobaš protiv Hrvatske. Europski sud je utvrdio da je povrijeđeno pravo podnositelja na pravično suđenje jer nije bio pozvan na sjednicu žalbenog vijeća Županijskog suda u Zagrebu.

Podnositelj je zatražio obnovu kaznenog postupka temeljem presude Europskog suda, ali je Općinski kazneni sud u Zagrebu odbio zahtjev jer podnositelj nije dostavio prijevod presude na hrvatski jezik. Međutim, Vrhovni sud RH je prihvatio zahtjev za zaštitu zakonitosti Glavne državne odvjetnice, što je rezultiralo uklanjanjem podnositeljevog zahtjeva s liste predmeta Europskog suda.

Budući da su odluke nižih sudova ukinute, Europski sud je zaključio da nema potrebe za daljnjim ispitivanjem zahtjeva te je odlučio ukloniti zahtjev s liste predmeta. Sud je odlučio dodijeliti podnositelju 2.900 eura na ime troškova i izdataka pred Europskim sudom.

Mario Bedeković od
Sudske zahtjeve uvijek treba poštivati. A vidi kako završe i nikome ništa. :( :/‌

Slična pitanja

1 odgovor 458 👀
2 odgovora 2.0k 👀
1 odgovor 118 👀
Dina Kljajić 04.03. pitanje u rubrici Pravo od Dina Kljajić
1 odgovor 59 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...