🎂🎉 DANAS JE ZNATKOV 9. ROĐENDAN! 🎉🎂
92 pregleda
Monika Kiris u rubrici Pravo od Monika Kiris (4.9k bodova)
uređen od Znatko

Kakav je stav Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) na protupandemijske mjere Stožera civilne zaštite da su gušile prava slobode?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija (86.6k bodova)
prikazano od Znatko

Prva odluka ESLJP-a u predmetu vezanom za COVID-19

Podnositelj zahtjeva ne smatra se žrtvom povrede Konvencije i njegov prigovor da su mu mjerama koje je Republika Hrvatska poduzela u sprečavanju širenja pandemije COVID-19 povrijeđena ljudska prava odbačen je kao nedopušten

Europski sud za ljudska prava je 1. rujna 2022. objavio odluku o nedopuštenosti zahtjeva u predmetu Magdić protiv Hrvatske utvrdivši da je njegov zahtjev nedopušten.

Podnositelj zahtjeva tvrdio je pred Europskim sudom da mu je Republika Hrvatska mjerama koje je poduzela na početku izbijanja pandemije COVID-19 kako bi spriječila njezino širenje povrijedila pravo na slobodu vjeroispovijedi, pravo na slobodu okupljanja te pravo na slobodu kretanja.

Europski sud prihvatio je argumentaciju zastupnice da zahtjev podnositelja predstavlja actio popularis te da se stoga podnositelj ne može smatrati žrtvom povrede Konvencije. Naime, podnositelj zahtjeva pred Europskim sudom nije iznio informacije o svojoj osobnoj situaciji niti je pokazao kako su točno mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske utjecale ili mogle izravno utjecati na njega.

Stoga je taj Sud zaključio da podnositelj zahtjeva općenito prigovara odlukama Stožera civilne zaštite o protupandemijskim mjerama, smatrajući da su njihovim donošenjem njemu automatski povrijeđena konvencijska prava. Posljedično, Sud je utvrdio da takav zahtjev podnositelja predstavlja actio popularis te je nedopušten.

Ova odluka je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.

Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...