149 pregleda
Monika Kiris u rubrici Pravo od Monika Kiris (11.1k bodova)
uređen od Znatko

Kakav je stav Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) na protupandemijske mjere Stožera civilne zaštite da su gušile prava slobode?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija (146k bodova)
prikazano od Znatko

Prva odluka ESLJP-a u predmetu vezanom za COVID-19

Podnositelj zahtjeva ne smatra se žrtvom povrede Konvencije i njegov prigovor da su mu mjerama koje je Republika Hrvatska poduzela u sprečavanju širenja pandemije COVID-19 povrijeđena ljudska prava odbačen je kao nedopušten

Europski sud za ljudska prava je 1. rujna 2022. objavio odluku o nedopuštenosti zahtjeva u predmetu Magdić protiv Hrvatske utvrdivši da je njegov zahtjev nedopušten.

Podnositelj zahtjeva tvrdio je pred Europskim sudom da mu je Republika Hrvatska mjerama koje je poduzela na početku izbijanja pandemije COVID-19 kako bi spriječila njezino širenje povrijedila pravo na slobodu vjeroispovijedi, pravo na slobodu okupljanja te pravo na slobodu kretanja.

Europski sud prihvatio je argumentaciju zastupnice da zahtjev podnositelja predstavlja actio popularis te da se stoga podnositelj ne može smatrati žrtvom povrede Konvencije. Naime, podnositelj zahtjeva pred Europskim sudom nije iznio informacije o svojoj osobnoj situaciji niti je pokazao kako su točno mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske utjecale ili mogle izravno utjecati na njega.

Stoga je taj Sud zaključio da podnositelj zahtjeva općenito prigovara odlukama Stožera civilne zaštite o protupandemijskim mjerama, smatrajući da su njihovim donošenjem njemu automatski povrijeđena konvencijska prava. Posljedično, Sud je utvrdio da takav zahtjev podnositelja predstavlja actio popularis te je nedopušten.

Ova odluka je konačna i dostupna na web stranici Suda (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.

Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...