Redakcija u rubrici Hrana i piće od

Pakirana sushi hrana ima rok trajanja 2 dana.

To je prilično kratko za hranu te vjerojatno postoji određen nemali dio sushi pakiranja koji se ne proda, istekne mu rok trajanja, te se mora baciti i uništiti.

Koliki je to postotak hrane pakiranog sushija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Fatima Kapić od

U svijetu se baci 1/3 ukupno proizvedene hrane. To je zapravo 1,3 milijarde tona hrane a u svijetu je skoro 1,5 milijardu gladnih. To je kao da se baci 990 milijardi dolara. I u Americi ta hrana je toliko nagomilana da proizvodi značajne količine metana i šteti životnoj sredini. 

Japanci imaju praznik tokom kojeg se jede sushi. PakiranI sushi koji se ne proda ili ne uspije pojesti od strane ljudi se baci. Od 2019. godine pa do 2021. je vršeno istraživanje da se samo na dan tog praznika  se baci oko 6 miliona tona sushija. Zato su neki restorani uveli princip da se mora prethodno poručit sushi i da se sushi pravi po narudžbi.

Kada podjelimo 1,3milijarde s brojem dana ispada da u svijetu se baci oko 35 miliona tona hrane. Sušija se baci oko 6 miliona samo u Japanu (samo taj dan al treba uzet u obzir da sushi ima kratak rok upotrebe i da se jede i izvan Japana) što znači da od sve bačene hrane, bačen sushi čini 20-25% ukupno bačene hrane

+5 glasa
Dina Kljajić od

Prema jednom privatnom istraživanju, baca se od 9 do 15% hrane zbog isteka roka trajanja.

Pretpostavljam da proizvođači hrane, pa tako i oni koji proizvode i pakiraju suši ukalkuliraju u cijenu proizvoda i hranu koja se baca. Sigurno je zbog toga cijena hrane skuplja. Pogotovo ako je taj postotak veći. Zato je bitno da je nabavna cijena hrane što niža.

Proizvođačima hrane je u interesu prodati što više jer im je to veći profit. Ali opet, ako ne uspiju prodati, a Zakon je jasan oko roka trajanja hrane - takva hrana se, nažalost, mora baciti.

Slična pitanja

1 odgovor 56 👀
1 odgovor 659 👀
Sandra Vukov 22.12.2020. pitanje u rubrici Priroda od Sandra Vukov
1 odgovor 70 👀
Redakcija 15.03. pitanje u rubrici Hrana i piće od Redakcija
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...