Dina Kljajić u rubrici Posao od

Kako zaposliti osobu s invaliditetom? Koji su koraci u Hrvatskoj, na Zavodu za zapošljavanje (HZZ), ili gdje već, s obzirom na prednosti koje zapošljavanje takve osobe ima za poslodavca.

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kakav je položaj osoba s invaliditetom u društvu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Fatima Kapić od
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Koraci ka zapošljavanju osobe s invaliditetom su:

  • Regrutacija
  • Selekcija
  • Integracija na radno mjesto
  • Razvoj i napredovanje
  • Zakoni i financijski aspekti

Regrutacija se može vršiti preko zavoda za zapošljavanje ili drugih portala postavljanjem oglasa gdje se opiše čime se tvrtka bavi, za koju poziciju traže radnika, što je potrebno od znanja, obrazovanja i vještina posjedovati. U naslovu treba istaknut "Zapošljavanje osoba s invaliditetom".

Selektovanje se vrši pomoću uvida u obrazovanje osobe, uvid u vještine i druge informacije i provođenjem intervjua s osobom. Na primjer da onaj tko brže kuca, vidi na daljinu, ima prednost i da to bude eliminatorno za kandidate

Treba potom uposlenika integrirati u radno okruženje, u poziciju za koju je zaposlen a i u timu s kojim radi. Ali treba prolagodit i poziciju osobama s invaliditetom i njihovim potrebama.  Ukoliko tvrtka nema iskustva u tome sve potrebne informacije može naći u hrvatskom zavodu za zapošljavanje  posjeta nekih događaja koji govore o tome ili informiranje kod drugih tvrtki koje imaju iskustvo s tim nije na odmet. 

Treba pratiti i napredak tvrtke ali i to kako se zaposleni snašao.

I naravno sve sprovodit prema zakonu.

Sajt za hrvatski zavod za zapošljavanje  https://www.hzz.hr je mjesto gdje se mogu naći informacije o tome ili kontaktirati za dodatna pitanja i preuzet njihovu brošuru namjenjena poslodavcima koji žele zaposlit osobu s invaliditetom.  Po zakonu iz 2018 bilo je da na 20 zaposlenih se mora zaposlit i 1 osoba s invaliditetom i da te tvrtke dobijaju neku naknadu , otprilike 20% od minimalne plaće.

Slična pitanja

1 odgovor 67 👀
1 odgovor 81 👀
1 odgovor 288 👀
2 odgovora 127 👀
3 odgovora 9.1k 👀
Lovro Gorup 11.11.2020. pitanje u rubrici Posao od Lovro Gorup
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...