Marko Delivuk u rubrici Posao od
Prodajem tvrtku ali tko zna kada će se to realizirati. Do tada bih trebao profesionalnog menadžera. Samo, svi su oni ovakvi ili onakvi. pravi igrači (menadžer jedne velike korporacije) traže baš jako puno da ih se plati (jako puno!), a mi nismo baš toliko velika kompanija

ovi ostali mi se ne čine sposobni za posao direktora odnosno menadžera. odgovoran je to posao i ne nalazim nikoga! preporuka kako da dođem do odgovarajućeg profesionalnog menadžera i, naravno, da ga zaposli u firmi na mjestu odgovornog direktora (CEO)? odgovara li netko na ovakva pitanja ovdje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Suzanna Marić od
odabran od Marko Delivuk
 
Najbolji odgovor

Kada Vi kao vlasnik poduzeća ne želite ili ne možete voditi posao sami, svakako možete zaposliti vanjskog, ili nekog već zaposlenog u Vašoj tvrtki, profesionalnog menadžera. To je osoba koja ima iskustva i znanja za vođenje poduzeća. Ta osoba nije član obitelji vlasnika.

Kako zaposliti profesionalnog menadžera?

Najčešći razlog za zapošljavanje profesionalnog menadžera je povlačenje vlasnika iz svakodnevnog upravljanja poslovanjem. Kao vlasnik možete zadržati vlasništvo nad poduzećem, ali ne morate. Ako ćete zadržati vlasništvo iz više razloga - možda ne želite prodati poduzeće. Ili možda ne možete dobiti dobru cijenu. 

U drugim situacijama, zapošljavanje profesionalnog menadžera može biti dobro rješenje. Na primjer, vlasnik može biti bolestan. Ili umirovljen. Ili možda nema adekvatnog nasljednika iz obitelji. I još nešto da... Angažman profesionalnog menadžera može pomoći izbjeći sukobe unutar obitelji. Ili barem pružiti privremeno rješenje dok se članovi obitelji ne pripreme za preuzimanje upravljanja.

Prilikom zapošljavanja tog profesionalnog menadžera dajte pomno vodite računa o
sljedećim pitanjima... Pripremite odgovor na sve njih. I to ih sagledajte iz više aspekata. I uzmite si dovoljno vremena da sebi svako od njih odgovorite jasno i glasno:

  1. Tko će preuzeti ulogu direktora i koje kvalitete posjeduje?
  2. Koliko dugo će profesionalni menadžer biti angažiran?
  3. Kako zadržati dobrog profesionalnog menadžera?
  4. Koje promjene donosi profesionalni menadžer?
  5. Koliko ste spremni platiti profesionalnog menadžera?

Da Vam pobliže još jednom pojasnim problem koji se tu događa... Iako sam to već pisala negdje tu. Vi kao vlasnik poduzeća ste često jako vezani uz svoje poduzeće. I onda očekujete da profesionalni menadžer bude jednako posvećen. Međutim, to se ne događa! Na to zaboravite. Možda imate sreće i nađete takvog, ali malo je takvi.

Ponekad vlasnici nemaju strpljenja i ne daju profesionalnom menadžeru priliku da se dokaže. Ponekad profesionalni menadžeri ne ulažu dovoljno truda i ne donose najbolje odluke za poduzeće. Ovaj problem može dovesti do nezadovoljstva i vlasnika i menadžera.

Za rješavanje ovog problema predlažem Vam da kao vlasnik bi trebali biti strpljiviji. Dajte profesionalnom menadžeru priliku da se dokaže. S druge strane, slažem se s Vama da profesionalni menadžeri bi trebali biti više posvećeni poduzeću koje vode. Trebali bi i uložiti više truda u donošenje boljih odluka. Najboljih! Zato je ponavljam, jako jako bitno da i vlasnik i menadžer trebaju jasno i glasno, rekla bi ugovorno (!!!), definirati svoja očekivanja i odgovornosti. I onda se držati njih. I nema onda naknadnog dodavanja ili izmotavanja ili objašnjavanja "ja sam to drugačije mislio".

–2 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
Niste u 4 - 5 pitanja napisali  ništa o djelatnosti vaše firme - a, to je jako bitno.
Menađer iz podrućja Informatike, npr. teško će se upustiti u vođenje firme koja se bavi uzgojem Tune i njezine prerade - plasmana na tržište i sve što obuhvaća taj posao. Možda vam mogu preporučiti osobu sa 20.g. iskustva u vođenju firme.
Ostavite neki e-mail za kontakt. Pozdrav.

Slična pitanja

3 odgovora 112 👀
2 odgovora 152 👀
1 odgovor 60 👀
1 odgovor 81 👀
1 odgovor 288 👀
3 odgovora 9.1k 👀
Lovro Gorup 11.11.2020. pitanje u rubrici Posao od Lovro Gorup
1 odgovor 102 👀
2 odgovora 390 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...